Landbrugskolen Sjælland har været i tænkeboks, for at skabe en Agrarøkonom-uddannelse, som matcher fremtiden.

Kort forklaret, så vil vi gerne afspejle den virkelighed de studerende møder, når de er færdige på skolen.

Linda Fager Hansen, koordinator for lederuddannelserne, Landbrugsskolen Sjælland

Det var en tung beslutning, da Landbrugsskolen Sjælland i Høng sidste år valgte, at der ikke skulle oprettes et Agrarøkonom-hold.

- Der er altid blevet uddannet agrarøkonomer på Sjælland, så det at vi måtte skippe et år var lidt en streg i regningen, udtaler forstander Henrik L. Jensen.

En af årsagerne til at det i 2016 var ekstra svært at finde nye studerende kan findes i en ændret bekendtgørelse, som nedlagde den gamle virksomhedsleder-uddannelse og gjorde Agrarøkonom-studiet til et 40 ugers forløb.

I tænkeboks

Landbrugsskolen Sjælland i Høng valgte allerede sidste år at gå i tænkeboks med henblik på, at 2017 ikke også skulle blive et år uden agrarøkonomer.

Det har medført at landbrugsskolen nu har tilmeldingerne på plads, og kan melde ud at der kommer agrarøkonomer på Sjælland i 2017.

- Vi har gjort det, at vi har samlet en lille lukket flok af folk fra skolen, folk fra erhvervet og folk fra følgehvervene. Derefter har vi smidt dem ind i et lille rum, hvor de har fået lov til at udvikle på vores nye agrarøkonom-uddannelse. Vi kalder den AØ 2.0, fortæller Linda Fager Hansen, koordinator for lederuddannelserne på landbrugsskolen.

- Det vi er kommet frem til er ikke breaking news, men måden hvorved vi vil opnå det er ny, fortæller hun videre.

Fordybelse og specialisering

Det man har gjort er, at udover den almindelige undervisning på skolen, vil den enkelte elev ifølge Linda Fager Hansen få tilbudt et fordybelsesspor der giver mulighed for specialisering. Dermed har eleverne mulighed for at vælge mellem fire forskellige spor med hvert deres fokus. Fordybelsessporerne "Etablering", "International", "Iværksætter" og "Ledelse", skal give eleven mulighed for at arbejder dybere med emner inden for de fire spor. Emner der tager udgangspunkt i elevens interesse og den praksis som de ser sig selv i fremadrettet.

- Kort forklaret, så vil vi gerne afspejle den virkelighed de studerende møder, når de er færdige på skolen, forklarer hun og fortsætter:

- Alle elever er forskellige, nogen skal hjem og overtage den fædrene gård, nogen ønsker at prøve sig af i udlandet, nogen ønsker at komme ud og lede større bedrifter, og nogle går rundt med en lille iværksætter i maven. Alle de drømme eleverne går rundt med har vi skabt en ramme for, at de kan nørde ned i.

- Sidst men ikke mindst, har vi allieret os med nogle gode ressourcepersoner fra erhvervet, som eleverne får tildelt som sparringspartnere under forløbet, fortæller Linda Hansen.

Agrarøkonom-uddannelsen starter op den 4. september på Landbrugsskolen Sjælland i Høng. For yderligere information er man velkommen til at kontakte skolen.