Det skal være naturligt og rationelt at etablere sig som økologisk landmand, og i 2030 skal en fjerdedel af dansk landbrug drives økologisk. Det er nogle af de konkrete målsætninger i den 10-punktplan for en grønnere landbrugs- og fødevarepolitik, som Økologisk Landsforening har fremsat for folketingspartiernes miljø- og fødevareordførere.

- Lige nu ser vi den største omlægningsbølge af nye økologiske landmænd nogensinde. Det er godt nyt for drikkevand og biodiversitet, for dyrevelfærd og medicinforbruget i landbruget, og for landmændenes økonomi. Men hvis den grønne omstilling af landbruget skal kunne fortsætte og imødekomme den kraftigt stigende øko-efterspørgsel hos forbrugerne herhjemme og på vores eksportmarkeder, så er der brug for en dansk landbrugs- og fødevarepolitik, der understøtter den grønne omstilling, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Lige nu er regeringens eneste reelle målsætning for økologien, at væksten skal være markedsdrevet. Men det er for letkøbt,

Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening

Nationale øko-mål

Foreningen foreslår blandt andet en række nationale mål for dansk økologi. Herunder at en fjerdel af dansk landbrug i 2030 er økologisk, at 60 procent af maden i offentlige køkkener er økologisk, og at Danmark går offensivt ind i udviklingen af EU's økologiregler.

- Lige nu er regeringens eneste reelle målsætning for økologien, at væksten skal være markedsdrevet. Men det er for letkøbt, for markedet driver og driver, alt hvad det kan, og har gjort det længe. Det er på tide at hæve de politiske ambitioner og mål for et grønnere og mere økologisk dansk landbrug, siger Per Kølster.

Fælles goder

EU's landbrugspolitik er i høj grad styrende for, hvordan landbruget indretter sig. En større omlægning af dansk landbrug kræver derfor også en omlægning af den fælles landbrugspolitik og -støtte.

- Den direkte produktionsstøtte bør erstattes med betaling for de samfundsgoder, et grønnere landbrug kan levere. Rent drikkevand, højere biodiversitet, æstetiske landskaber, frugtbar jord, forebyggelse af klimaforandringer, genetisk mangfoldighed, dyrevelfærd, husdyr uden antibiotikaresistens og borgernes adgang til landbrugslandskabet samt medvirken i levende landdistrikter med arbejdspladser og socialt ansvar, siger Per Kølster.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig skal politikken skabe en mere fair konkurrence mellem økologisk og konventionelt landbrug. Alle produktionsomkostninger herunder afledte effekter for samfundet - som forringelse af vandkvalitet, afledte sundhedsproblemer, tabt biodiversitet og klimabelastning - skal afspejles i produktprisen. EU bør derfor indføre krav om afgifter på sprøjtemidler, kunstgødning og CO2, hedder det i 10-punktsplanen.

Tostrenget vækstmodel

Endelig er der behov for at prioritere indsatser, der kan skabe nye veje for lønsomhed, afsætning og værdi i landbruget og styrke markedet som drivkraft for økologisk udvikling.

- Der skal være en tydeligt tostrenget vækstmodel for forsyningssikkerhed og landdistriktsudvikling, som sidestiller lokal forsyning med eksport og prioriterer nødvendige indsatser, siger Per Kølster.