Efterspørgslen på øko-varer stiger ikke bare i Danmark, men også globalt. Verden over blev der samlet set solgt økologiske varer til en værdi af 81,6 milliarder dollars i 2015 - svarende til cirka 565 milliarder danske kroner. Det viser en ny rapport fra det schweiziske forskningscenter FiBL og den internationale økologiske organisation, IFOAM.

Den globale øko-omsætning er mere end fordoblet på knap ti år og mere end firedoblet siden år 2000 - og udviklingen forventes at fortsætte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Først og fremmest er det et vidnesbyrd om, at danskerne i høj grad ønsker at tage ansvar med deres fødevareindkøb og gøre en forskel for naturen og miljøet samt sikre et godt liv for dyrene.

Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening

Danmark er øko-verdensmester

Rapporten viser også, at Danmark stadig er verdens førende økologi-nation - med en økologisk andel af det samlede fødevaresalg på 8,4 procent. På henholdsvis anden- og tredjepladsen ligger Schweiz og Luxembourg med en økologisk markedsandel på henholdsvis 7,7, og 7,5 procent.

- Det er en global førsteplads, vi kan være utroligt stolte af. Først og fremmest er det et vidnesbyrd om, at danskerne i høj grad ønsker at tage ansvar med deres fødevareindkøb og gøre en forskel for naturen og miljøet samt sikre et godt liv for dyrene. Samtidig er vores økologiske førsteplads et klart signal til eksportmarkeder i hele verden om, at danske øko-virksomheder producerer spændende kvalitetsfødevarer, der er populære hos forbrugerne, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Rekordstort eksportfremstød

Den internationale økologi-rapport præsenteres som optakt til verdens største øko-messe, BioFach i Nürnberg, i næste uge. Her står et rekordstort antal danske virksomheder klar til at udnytte den stigende øko-efterspørgsel på eksportmarkederne. I alt 54 virksomheder er repræsenteret på den danske fællesstand, som arrangeres af Økologisk Landsforening i samarbejde med netværket Bio Aus Dänemark.

- Den stigende globale efterspørgsel på økologiske varer giver rigtig gode eksportmuligheder for danske øko-virksomheder, og det er de meget bevidste om. Det kan blandt andet aflæses på den rekordstore tilslutning til eksportfremstødet i Nürnberg næste uge. Danmark har mangeårige erfaringer med økologisk produktion og dygtige, innovative økologiske virksomheder. Derfor hitter dansk økologi i udlandet - både på vores nære eksportmarkeder som Tyskland og Sverige, men også i Asien og Mellemøsten, siger Helene Birk, markedschef for eksportfremme i Økologisk Landsforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun forventer at de danske virksomheder får stor opmærksom fra de udenlandske indkøbere på messen i næste uge.

Den danske økologi-eksport har sat rekord ti år i træk. Der blev i alt eksporteret danske øko-varer for 1.983 millioner kroner i 2015, hvilket er en stigning på 15 procent på et år. Økologisk Landsforening forventer at øko-eksporten vil nå cirka 3,5 milliarder kroner i 2020.