Der skal fart på klimatilpasningen, mener miljøminister Ida Auken (SF).

Hun var torsdag i samråd i Folketingets miljøudvalg om sommerens oversvømmelser af marker og sommerhusgrunde på blandt andet Lolland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den nye regering markerer et skift i tilgangen til at løse klimatilpasningsproblemerne. Vi skal fra viden til fælles handling, hvor vi går fra en ad hoc-tilgang til en helhedstænkning. Vi vil forebyggelse frem for oversvømmelse, sagde ministeren ifølge altinget.dk på samrådet.

Måske ny lov på vej

Hun vil blandt andet se på vandsektorloven, planloven og oversvømmelsesdirektivet. 

Vandsektorloven skal måske ændres, så det bliver nemmere for vandselskaber at finansiere klimatilpasningsindsatsen over taksterne, ligesom der skal være mulighed for at belønne grundejere, som finder alternative muligheder til at aflede regnvand. 

Planloven skal revideres, så klimatilpasningshensyn kan skrives ind i lokalplanerne, og endelig vil ministeren allerede i næste måned i gang med at implementere EU's oversvømmelsesdirektiv. I december skal der udpeges risikoområder, og inden udgangen af 2013 skal der være lavet risikokort.

Desuden overvejer ministeren, om der er brug for en helt ny lov på området:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg vil overveje, om der er behov for en egentlig klimatilpasningslov, der sikrer bedre sammenhæng mellem de eksisterende lovelementer relateret til klimatilpasningsindsatsen, sagde ministeren, der også fremhævede, at der på finansloven er sat penge af til et rejsehold og en task force, som skal hjælpe kommunerne med de klimatilpasningsplaner, som regeringen kræver er klar om to år