Det kan blive et alvorligt problem for fødevareforsyningen, at ekstreme vejrforhold som følge af klimaforandringer kan sænke hvedeproduktionen i Europa, som er verdens største producent af hvede.

Det er forskere fra Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet, der fortæller om flere af de kommende udfordringer. Udfordringerne tæller blandt andet for lidt vand og for meget varme, når planten er tørstig. For meget kulde, når planterne har startet væksten i foråret og endeløst regnvejr, når afgrøden skal høstes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores resultater viser, at selvom der er stor usikkerhed i klimaforudsigelser, når man tager klimamodellerne enkeltvis, viser den samlede forudsigelse af alle klimamodellerne, at der er meget større sandsynlighed for, at forekomsten af ugunstigt vejr stiger, end at den falder. Det er tilfældet for alle de steder, vi undersøgte, siger en af forfatterne bag en artikel i tidsskriftet Nature Climate Change, professor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet.

Jørgen E. Olesen har tidligere været med til at påvise, at anvendelse af en kombination af klimamodellerne giver langt mere sikre og brugbare forudsigelser end at anvende resultaterne enkeltvis.

Hvede er verdens næstmest udbredt kornsort - kun overgået af ris - og da Europa producerer 29 procent af verdens hvede, har produktionenstor betydning for verdens fødevareforsyning.