Verdens fødevareforsyning er under pres fra klimeforandringer.

Det er en af konklusionerne i en rapport fra FN's internationale klimapanel, IPCC.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her lyder det blandt andet, at regn, tørke og storm vil give en nedgang i udbyttet af kornsorter som majs og hvede, og samtidig vil klimaforandringerne påvirke fiskebestanden.

Dertil kommer, at en stigende befolkningstilvækst betyder, at flere munde skal mættes.

Professor dr. agro John R. Porter, Københavns Universitet, der er en af hovedmændene bag kapitlet i FN-rapporten om fødevareforsyningen, siger i en pressemeddelelse:

- Situationen rent tidsmæssigt er så graverende, at børn født i dagens Danmark knap nok er blevet studenter, før problemerne for alvor vil vise sig, hvis der ikke bliver handlet indenfor en ganske kort årrække. Og grunden til, at der skal handles hurtigt, er, at det er gået kraftigt tilbage på langt de fleste områder, siden vi udgav den seneste rapport i 2007. Desværre er det befolkningerne i mange tropiske områder og den sydlige del af Europa og Nordafrika, som kommer til at betale prisen. Disse befolkningsgrupper - især de fattige - er de mest udsatte for fejlslagen høst, højere priser og underernæring i den nære fremtid. Denne udvikling vil igen betyde et øget pres på andre dele af verden, når basale levevilkår bliver forringet for folk i de tropiske områder. Og når man sammenkobler nedgangen i udbytte af føde fra bl.a. planter med den eksplosive faktor - befolkningstilvæksten, så står vi overfor meget store udfordringer om 20-30 år, hvis verden ikke bevæger sig i en grønnere retning med bl.a. at sænke udslippet af CO2 - foruden at vi skal lære, hvordan vi tilpasser fødevaresystemet på globalt og regionalt plan i løbet af relativ kort tid.