Det stigende antal mennesker på kloden, som skal brødfødes, var temaet på et topmøde 20. maj arrangeret af Landbrug & Fødevarer kaldet "Bæredygtig fødevareproduktion til en verden i vækst".

Her gjorde både EU's klimekommissær, Connie Hedegaard, og Guiseppe Fantozzi, Interim Coordinator for UNSG's higl-level panel for global fødevaresikkerhed, opmærksom på, at klimaforandringer spiller en afgørende rolle, når det handler om at mætte den stigende befolkning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men først gjorde Guiseppe Fantozzi udfordringen lysende klar for de fremmødte på Aarhus Havn, hvor topmødet foregik.

- I løbet af de næste 40 år skal vi producere flere fødevarer, end vi har gjort de seneste 8.000 år.

Udfordringen er med andre ord massiv, og problemet bliver ikke mindre, når klimaforandringerne tages i betragtning.

- For hver grad den globale temperatur stiger, falder udbytterne med cirka 5 procent i en række lande, sagde Guiseppe Fantozzi.

Intet valg

Connie Hedegaard brugte blandt andet sit oplæg på at understrege, hvor vigtigt det er at gøre noget ved klimaforandringerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På spørgsmålet om, hvorvidt det er muligt at producere flere fødevarer og samtidig tage hensyn til miljøet, lød det, at der var ikke noget valg.

Hun understregede, at der allerede er blevet gjort meget for klimaet, men der skal gøres mere.

Fra Landbrug & Fødevarers adm. direktør Søren Gade, der åbnede topmødet, lød det, at den danske fødevareklynge i dag kan producere fødevarer med et forbrug af ressourcer, som er langt mindre end i andre lande, og de evner er branchen klar til at introducere ude i verden.