Som udvikler af miljøvenligt teknik til landbruget skal man væbne sig med stor tålmodighed. I 2008 blev arbejdet med en ny testprotokol – VERA – påbegyndt.

Indtil videre er der kun givet ét VERA-verifikat til et af de produkter eller typer af miljøteknologi, som er på den danske Miljøstyrelses Teknologiliste. Der er i alt 23 typer eller produkter af miljøteknologi på denne liste. De fleste er kommet på listen ud fra nogle tests i forhold til Miljøstyrelsens tidligere ordning med Teknologiblade, som typisk ikke var så omfattende som VERA-testene er. 13 firmaer skal derfor have testet deres teknologi forfra i forhold til VERA-testprotokollerne, eller de kan måske nøjes med supplerende tests ved udgangen af 2012 for at blive stående på Teknologilisten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere af de eksisterende miljøteknologier på Teknologilisten vil formentlig blive fjernet, da teknologierne ikke længere er aktuelle med mindre de opdateres med nye funktioner.

Kun fem teknologier har et optagelsesår efter 2008. De resterende er optaget før VERA-ordningen blev igangsat. Og kun SyreN fra Biocover er en ny løsning. De fire andre miljøteknologier med optagelsesår efter 2008 er ikke nye i branchen. Der er derfor tilsyneladende ikke meget ny miljøteknologi på vej, som søger den nødvendige VERA-verifikation for at kunne godkendes af myndighederne og for at kunne markedsføres i de tre lande, ordningen indtil videre omfatter.

VERA-aktiviteterne foregår i øjeblikket overvejende i Danmark. Det er godt, hvis vi får en fordel af at være først med tingene, men det kan også koste på konkurrenceevnen hos de danske landmænd, som indirekte pålægges endnu flere omkostninger, idet miljøteknologien bliver dyrere for dem at købe, jo flere krav der er til test af denne teknologi.

VERA-sekretariat: Maksimalt to år til VERA-erklæring

Peter Engel, leder af VERA-sekretariatet, som drives af Dansk Standard for Miljøstyrelsen, oplyser, at hele processen fra planlægning af brug af ny miljøteknologi til en VERA-erklæring varer fra 9 til 19 måneder afhængig af, hvilken type af teknologi, der er tale om. Hertil kommer op til tre måneder til en ”vejledende udtalelse”, hvis det er relevant.

Som VERA er i dag, skal der testes for hver dyregruppe og for hvert produkt. Men Peter Engel vil ikke afvise, at man på sigt ikke skal lave en fuld test for alle typer af teknologier. Avanceret teknologi vil dog aldrig blive fritaget for en fuld test.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Firmaerne ville selv have VERA-ordningen

Videncenter for Svineproduktion (VSP) er Danak-akkrediteret og kan derved udføre test i forhold til VERA-testprotokollen. Leder i afdelingen Stalde og Miljø hos VSP, Merete Lyngbye, understreger, at det er firmaerne selv, der har ønsket at få VERA-ordningen for dermed at opnå bedre eksportmuligheder. Landbruget har ikke presset på for at få denne ordning.

- Men det er da også positivt, at miljøteknologi så kan testes og godkendes i ét land, og så anerkendes denne godkendelse i andre lande, siger hun.

Hvorfor ikke godkendelse i flere trin

På Agrotech arbejder seks til otte personer med opgaver i forbindelse med VERA-ordningen.

Thorkild Quist Frandsen, seniorkonsulent, Agrotech, er en af de medarbejdere, der har arbejdet mest med ordningen.

- Vi får mange forespørgsler på VERA-test, men firmaerne bliver overraskede over prisen. Vi går så ind og fortæller dem om de muligheder, der er for at søge støtte både til udvikling og test af ny miljøteknologi. Her kan man få dækket måske 40 til 60 procent af omkostningerne. Det koster også noget tid, da man skal vente på en pulje, der kan søges fra.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ikke alle får tildelt disse støttemidler. Nogle af dem opgiver så, mens andre stadig har mod på at arbejde videre med deres miljøteknologi, søge nye puljer eller forsøge at finde andre muligheder for at få færdigudviklet og godkendt deres produkt.

Landbrugserhvervet efterspurgte selv en ordning

Kontorchef i Miljøstyrelsen, Sune Schou, fortæller, at årsagen til, at den danske Miljøstyrelse gik ind i VERA-ordningen, var, at man tidligere ikke havde Teknologiblade på al den miljøteknologi, landmænd søgte miljøtilladelse til i kommunerne.

- Kommunerne måtte derfor i højere grad stole på deres egen viden om disse løsninger. Det var derfor et ønske fra kommunerne, at Miljøstyrelsen kunne hjælpe med at få opstillet noget systematik, hvor alle miljøteknologier blev testet og vurderet efter samme retningslinjer, så de fik et udtryk for effekten af de forskellige teknologier.

- Det kan også sikre en større ensartethed i behandlingen af miljøansøgninger kommunerne imellem.

- Landbrugserhvervet – og især repræsentanter for svineproduktionen – efterspurgte ligeledes denne ensartethed. Ligesom man her også pegede på, at ordningen skulle sikre en bedre dokumentation af driftsstabiliteten i den miljøteknologi, som landmændene skulle investere i.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til spørgsmålet om ikke testene kan gøres mere simple, svarer han:

- Skal vi fra Miljøstyrelsen gå ind og sige ok for noget miljøteknologi, så skal testene leve op til internationale standarder. Derfor arbejdes der i VERA-samarbejdet løbende med at optimere protokollerne på baggrund af de erfaringer, der gøres i de konkrete test. 

- Desuden udelukker reglerne på området ikke, at kommunerne kan tage stilling til individuelle løsninger, som ikke findes på Teknologilisten.

- Jeg har da oplevet, at kommuner er risikovillige på dette område.

Han mener ikke, at innovationen af miljøteknologi begrænses eller stoppes af VERA-ordningen og myndighederne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Myndighederne skal ikke bestemme, hvad der skal udvikles. Det er også derfor, der er lavet støtteordninger, som teknologiproducenter og svineproducenter, der ønsker at lave en individuel løsning med brug af ny teknologi, kan søge finansiering fra.

- Formålet med VERA var at skabe et mere gennemsigtigt marked på tværs af grænser. Vi mente, at det var nødvendigt med flere dokumentationskrav for at understøtte denne gennemsigtighed for producenter og brugere af teknologierne. Det, tror vi også, er en fordel for teknologiproducenter og svinebranche.

Læs mere i oktober-udgaven af Hyologisk, der udkommer på fredag den 7. oktober 2011. Abonnement kan bestilles på www.hyologisk.dk eller 76207970.