Umiddelbart efter kælvning er køerne i negativ energibalance og må tære på kropsfedtet for at kunne øge mælkeproduktionen. Det skyldes, at mælkeproduktionen stiger hurtigere end foderoptagelsen. Men der skal andet end fedt i mælken. Der skal også protein til. Det skriver Landbrugsinfo.dk.

Og hvordan koen formår at producere 1,2 kg mælkeprotein om dagen lige efter kælvning, ved man kun lidt om. Man ved, at koen også her tærer på kroppen, men ikke i hvor høj grad og fra hvilke væv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det har forskere fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet (DJF) nu set på. Deres undersøgelse viser, at store mængder af essentielle aminosyrer, som er byggestenene til protein, blandt andet tages fra skeletmuskulaturen og tilbagedannelsen af børen.

Forsyningen med aminosyrer fra foderet og leveren kan med andre ord ikke dække koens udskillelse i mælken i de første fire uger efter kælvning.

Undersøgelsen viser også, at igangsættelsen af mælkeproduktionen reducerer blodets koncentration af essentielle aminosyrer så markant, at det ifølge forskerne muligvis kan være en belastning for koens evne til at opretholde normale kropsfunktioner som for eksempel immunforsvaret. 

Efter at have draget denne konklusion bliver næste skridt at finde ud af, om man, ved infusion af ekstra protein til løben kan øge koens proteinstatus og i så fald, om det påvirker koens immunforsvar og leverfunktion positivt.