Det endte med serieproduktion af et kraftigt så-aggregat, da Skovvejens Maskinstation var på jagt efter en stabil løsning til majsrenseren.

Den 12 rækkede majsrenser hos Skovvejens Maskinstation i det midtjyske, blev startskuddet til en serieproduktion af et helt unikt så-aggregat til såning af græsudlæg mellem majsrækkerne.

- Jeg var på udkig efter to ting i samme maskine. Dels en kraftig bygget renser med en stærk ramme, og dels et kraftigt så-aggregat, fortæller Bo Kristensen, indehaver af Skovvejens Maskinstation mellem Skive og Viborg i det midtjyske.

Bo Kristensen var interesseret i en Gaspardo radrenser, da han synes rammeopbygningen var væsenligt kraftigere end alternativerne på markedet.

- Jeg snakkede med Søren Jacobsen fra Ingemann Larsen om renseren, og om det var muligt at lave et kraftigt så-aggregat til etablering af efterafgrøderne i majsen, så vi kunne få et system, der virkelig kunne bruges til noget, fortæller den midtjyske maskinstationsejer.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Søren Jacobsen tog tankerne med hjem til Limfjordsøen Mors, og det blev startskuddet til, at Ingemann Larsen fik udviklet så-aggregat, som senere blev døbt CropSeed.

rich-media-1
Skovvejens Maskinstation igang med rensningen af majs. Foto: Morten Damsgaard

30 kg aggregater

- Tanken var at bygge et modul til såning, hvor der både er trykhjul, mulighed for indstilling af sådybde og udløb til tre rækker med græs i hver majsrække, fortæller Søren Jacobsen om baggrunden for udviklingen af så-aggregatet.

Løsningen blev en modul-opbygning med tre såtude og tre trykhjul i hver række.

- Det er lavet så enkelt og samtidigt så stærkt som muligt, og hele hemmeligheden består i, at beslaget til både såtude og trykhjul, har vi fået tegnet og dernæst laserskåret i rustfrit jern, fortæller Søren Jacobsen.

rich-media-2
Hver sektion i CropSeed vejer 30 kg. Foto: Morten Damsgaard.

Hver sektion vejer cirka 30 kg, og har et trykhjul på 25 centimeter i diameter samt 4,2 centimeter i bredde.

- Det er faktisk samme trykhjul som Gaspardo benytter på deres rotorsåmaskiner, og dermed er der mulighed for regulering af højde i fem forskellige positioner, som man mekanisk kan stille på hvert trykhjul.

Såtuden er ligeledes kraftig opbygget, og hvert element på hvert modul kan dreje over en rustfri aksel, og på den måde følge markens terræn.

rich-media-3
Søren Jacobsen og CropSeed. Foto: Morten Damsgaard.

- Vi har oplevet en helt enestående fremspiring af efterafgrøderne på de tre maskiner, vi monterede systemet på til sæson 2020, og det er da også en af grundene til, at vi har solgt nogle flere til sæson 2021, fortæller Søren Jacobsen.

rich-media-4
Her ses fremspiring af græsset som efterafgrøde.

Modernisering af renser

Hos Skovvejens Maskinstation er man godt tilfreds efter første sæson med majsrenseren.

- Jeg synes specielt godt om tand-opbygningen på renseren, hvor de tænder, som sidder tættest på majsrækkerne, sidder længst fremme. Det gør den væsentligt bedre i små kurver og lignende, hvor man ellers hurtigt kan komme til at vælte majsplanterne, når rækkerne drejer, påpeger Bo Kristensen.

rich-media-5
Bo Kristensen fremhæver blandt andet tændernes placering, som gør det muligt at følge en kurve med renseren, uden majsplanterne vælter. Foto: Morten Damsgaard.

Jesper Sørensen er fast chauffør på majsrenseren, og han nævner også selve rækkestyringen som en god detalje på renseren:

- To styrepinde måler på to majsrækkerne, hvordan renseren skal forskydes i forhold til traktoren. Vi har dog moderniseret det en smule, og rykket pindene tættere på renserenen, så den nu sidder cirka 15 centimeter fra den forreste række rense-tænder.

Jesper Sørensen fortæller, at renseren dermed giver en lynhurtig reaktionsevne og en super kørsel i dag daglige.

Han fremhæver også, at der er mulighed for at flytte styrepindene, efterhånden som majsene gror, eller i tilfælde af udfordringer i marken.

- Det kan være en fordel at justere på pindene efter, hvor majsplanterne er tykkest. Ved rensningen i små majs, er det også en fordel at kunne løfte dem helt op, så de ikke skades af sten eller lignende, når de alligevel ikke kan guide renseren i de små majs.

Sammen med rensningen og udlæg af efterafgrøder, har maskinstationen desuden mulighed for nedfældning af flydende gødning ved de forreste tænder.

rich-media-6
Styrepindene sørger for at side-forskyde renseren under arbejdet. Skovvejens Maskinstation har dog flyttet styrepindene helt tæt på rense-enhederne efter Maskinbladets besøg. Foto: Morten Damsgaard.