Mange økologiske svineproducenter plages af måger i de kolde vintermåneder. De æder svinenes foder, og samtidig mener svineproducenterne at mågerne potentielt kan udgøre en betydelig smitterisiko når de flyver fra besætning til besætning. Men det er ikke tilladt at skyde mågerne. Det skriver dr.dk.

Frygter dysenteri

Hos Bertel Hestbjerg, der driver Danmarks største økologiske svineproduktion, er mågerne ved at udvikle sig til et stort problem. Mågerne æder svinenes foder ude på marken, og nogle dage æder de helt op til 500 kg. om dagen, hvilket svarer til en udgift på 1.500 kroner om dagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men det største problem er ifølge Bertel Hestbjerg den potentielle smitterisko mågerne udgør når de flyver fra den ene besætning til den anden. Det er især tarmsygdommen dysenteri som Bertel Hestbjger og hans kollegaer frygter bliver spredt via mågerne.

Skydning forbudt

Bertel Hestbjerg har søgt om tilladelse til at skyde nogle af mågerne:

- Man må godt skyde måger i byerne, hvor de vækker folk om morgenen. Så tænker jeg: Er der så ikke også rimeligt, at jeg får lov at skyde et par stykker eller ti herude, siger Bertel Hestbjerg til dr.dk.

Men ansøgning om at skyde mågerne er blevet afvist at Naturstyrelsen, der ifølge dr.dk forklarer, at vilde fugle ikke overfører smitte med mindre der er et aktuelt udbrud i besætningen eller i en nærliggende besætning.