Arla har netop udsendt meddelelse til sine andelshavere om mælkeprisen i maj 2019.

Arlas acontopris for konventionel mælk vil forblive uændret fra 1. juni 2019. Dermed er Arlas acontopris for konventionel mælk af bedste kvalitet baseret på GMO-frit foder, hvor medlemmet har indsendt data for Arlagården Plus, 249,8 DK øre/kg.

Arlas acontopris for økologisk mælk vil forblive uændret fra 1. juni 2019. Dermed er Arlas acontopris for økologisk mælk af bedste kvalitet, hvor medlemmet har indsendt data til Arlagården Plus, 325,4 DK øre/kg, skriver Arla til andelshaverne.

Samlet set ligger de europæiske mælkemængder på samme niveau som sidste år. Vi ser dog stadig forskelle på tværs af kontinentet, med stærk vækst i UK, Danmark og Irland som kontrast til faldende produktion i Frankrig, Holland og Tyskland, skriver Arla.

Globalt set er mælkeproduktionen aftaget i forhold til sidste år, og store eksportlande udviser enten flad produktion fra år til år (USA og NZ) eller fald i forhold til sidste år (AUS og ARG).

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Smørpriserne vækster

Smørpriserne vækster fortsat i Europa, men med stærk global efterspørgsel og prissætning, samtidig med at NZ er på vej ind i sin laveste produktionsperiode, begynder vi at kunne se stigende eksport, idet de europæiske priser, der nu ligger næsten ?1.000/t lavere end NZ, er meget attraktive. Dette burde påvirke EUR-priserne, men de handlende synes at være plaget af usikkerhed, og eftersom de har fulde lagre, køber de kun ind til at dække det umiddelbare behov, skriver Arla.

SMP-markedet er fortsat stabilt med stærk efterspørgsel fra Asien og lavere produktion i Europa og USA, som understøtter prisen på protein. Dette kompenserer naturligvis for den lavere omsætning fra fedt, omend andre produkter begynder at udvise bedre værdi end Smør-/SMP-kombinationen.

WMP-markedet har stabiliseret sig en smule på det seneste, men efterspørgslen er stadig god og priserne er stadig attraktive for producenterne på grund af de lavere fedtpriser i forbindelse med SMP.

Ostemarkedet

På det europæiske ostemarked var der øget aktivitet efter påsken, hvor de handlende begyndte at genopfylde lagrene. Som følge heraf, er priserne, omend forsigtigt, begyndt at bevæge sig i positiv retning. Efterspørgslen efter mozzarella er stadig stærk, selvom priserne er begyndt at reagere fuldt ud på de seneste prisbevægelser for gul ost (E&G), men er nu over europ 3.100/t-grænsen.

Adfærden på de økologiske markeder styres af lokale dynamikker. Mens markederne samlet set er stabile, sætter et øget udbud pres på det tyske marked, mens en reduceret efterspørgsel gør det samme i Sverige. Markedet i UK har stabiliseret sig, mens det danske marked er forblevet uændret.

Generelt set har de økonomiske resultater været blandede, påvirket af tegn på en global afmatning, og politiske faktorer har været den primære årsag til den senere tids valutabevægelser. Den tiltagende spænding i handelsforholdet mellem USA og Kina har medført en stigning i USD, fordi investorer overgår til aktiver med lavere risiko, såsom USD.

Usikkerhed om Brexit

Samtidig overskygger den fortsatte usikkerhed i forhold til Brexit alle andre overvejelser i forhold til GBP, og sammenbruddet i forhandlingerne mellem partierne og den næsten sikre fratræden af premierminister May medvirker et fald i GBP.

Stærkere økonomiske tal end forventet fra Tyskland styrkede EUR generelt, men denne fremgang modarbejdes af stadig flere tegn på at den italienske koalitionsregering kan gå i opløsning som resultat af et forsøg på at overtræde EU's regler om underbudgetteriner, skriver Arla.

SEK har udvist et dramatisk fald de seneste uger, efter en beslutning fra Riksbank om at udskyde en rentestigning og fastholde den kvantitative lempelse. Dette sendte SEK ned på det laveste punkt i 17 år i forhold til EUR og andre valutaer.