Hvad gør vi, hvis det sker, at du tager herfra før tid? Er der taget højde for, om du skal i jorden eller brændes? Hov, hvad har det med landbrug at gøre? Jo, i denne udgave berører vi blandt andet arv, hvordan er det lige med det - både i det tilfælde, hvor der er et dødsfald involveret eller der skal ske et generationsskifte.

Som landmænd vil vi gerne være herre over så meget som muligt, men liv og død kan vi ikke kontrollere. Derfor skal vi - i det omfang vi kan - forberede os så godt som muligt, så tidligt som muligt. Ja, måske ikke lige hvilket par bukser, vi skal herfra i, men hvis det faktisk er vigtigt for dig, at du kommer herfra i dine yndlingsbukser, så skal det skrives ned.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Andre kan ikke vide, hvad vi hver især tænker, hvis vi ikke fortæller det eller har det skrevet ned i en plan eller et testamente. Hvad vi beslutter i dag, er der ikke andre, som skal beslutte i morgen. Rettidig omhu - er en af grundsætningerne i godt landmandskab - men halter det lidt, når vi snakker generationsskifter.

Jeg bliver da lidt overrasket over at læse, at et godt generationsskifte tager flere år. Men så alligevel, det er måske naturligt nok, der er mange faktorer at tage hensyn til. Men igen jo før, man tager hul på det, jo bedre en situation kommer næste generation i, og jo bedre kan du komme fra gården - ligegyldigt om den næste destination er gyngestolen eller de evige marker.