Muligheden for at kunne slippe rattet og lade traktoren køre snorlige og samtidig spare tid samt sænke brugen af både gødning og sprøjtemidler har fået mange markbrugere til at investere i et GPS-anlæg. Der er dog mange faldgruber og begrænsninger, som potentielle købere skal gøre sig klart for ikke at ende med et fejlkøb.

- Ofte køber landmænd et autostyringsanlæg til mejetærskeren for at kunne høste i lige spor. Efter høsten opstår et ønske om at flytte systemet over i traktoren for at få mest muligt ud af investeringen. Her oplever mange så, at GPS-udstyret ikke kan bruges i maskiner af et andet mærke, forklarer salgschef ved Geoteam, Bent Henneberg, i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han giver herunder sine bedste råd til, hvad landmænd skal have øje for inden køb af GPS-system.

GPS-anlæg skal virke på alle mærker

- Det er helt oplagt at anvende autostyringsanlægget året rundt ved at flytte det fra såtraktor til mejetærsker til sprøjtetraktor - og tilbage igen. Mange fabriksmonterede systemer kan dog ikke flyttes - ikke engang til en anden traktor af samme mærke. Merprisen for et åbent system, der kan bruges overalt, er omkring 25.000 kroner, hvilket er billigt i forhold til at købe individuelle GPS-anlæg til hver maskine.

Tænk langsigtet

- Meget få bedrifter har en femårsplan for indkøb af maskiner, men netop indblik i fremtidige investeringer er værdifuld viden, når der skal udvælges en GPS-løsning. Hvis du i fremtiden har ambitioner om at bruge GPS til andet og mere end autostyring, skal det system, du køber i dag, kunne håndtere disse funktioner.

Systemet skal kunne samarbejde om faste spor

- Ønsket om at lægge pleje- og gyllespor præcis samme sted hvert år opstår ofte kort efter investeringen i autostyring. Der er dog forskel på de netværk, som systemer baserer sig på. Anlæg, der anvender to forskellige netværk, vil sjældent kunne køre i samme spor, medmindre netværkene er indmålt og godkendt. Derfor er det meget aktuelt at vide, hvilket netværk samarbejdspartnere og maskinstation anvender, så alle kører i samme spor.

Det skal være let at håndtere data

- Ved at omdanne satellitbilleder til tildelingsfiler er det muligt for landmænd at graduere gødning og sprøjtning efter tætheden af planter samt tilpasse udsædsmængden efter jordtype eller markens højdeforskelle. Inden du køber, skal du derfor sikre dig, at GPS-systemet spiller sammen med de filtyper, du ønsker at anvende. Samtidig skal det være let at dele data eller kort fra system til system.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kan leverandøren holde dig kørende?

- Sæt anlægget op i foråret, hvor der er god tid til, at det skal i brug. På den måde bliver du dus med systemet og undgår, at du sidder ude i marken og bander over eventuelle opsætningsfejl. Forhør dig om muligheden for telefonsupport - særligt uden for normal arbejdstid. Undersøg også, hvad leverandøren kan garantere i tilfælde af nedbrud. Er der ansat specialuddannet personale, og hvor mange dage må du højst stå stille, før der er fundet en løsning?