Det kan nemt komme til at koste mange penge med en GPS-løsning, når præcisionsjordbrug skal blive en integreret del af arbejdet på bedriften. Med fastmonterede løsninger, skal der sidde et GPS-modul i hver traktor og på de maskiner, hvor man ønsker aktiv redskabsstyring.

Virksomheden Geoteam har i samarbejde med landmand Torsten Hansen ved Herning leveret en løsning fra Trimble, hvor det er let at flytte et GPS-modul med tilhørende skærm mellem traktor og kartoffellægger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det her viser, at selv små bedrifter ned til 100 hektar kan være med, når det kommer til præcisionsjordbrug, siger Bent Henneberg, der er chef for præcisionslandbrug i Geoteam.

Der er sat ratstyring i den ene traktor inklusiv en kraftig elmotor, og hvor GPS'en tager sig af autostyringen. Udstyret kan nemt kobles af og sættes på kartoffellægger, som så arbejder med en meget stor nøjagtighed. Og landmand Torsten Hansen er svært tilfreds med løsningen.

- Det kan ikke være lettere. Jeg kobler stikket ud i den ene traktor og sætter antennen over på kartoffellæggeren. Det hele tager højst et kvarter, siger han.

Systemet består af selve GPS-antennen og en skærm, der samtidig indeholder styrecomputeren eller hjernen, om man vil.

Lille bedrift

Torsten Hansen har en bedrift, hvor han dyrker 100 hektar. På omkring en tredjedel af arealet er der lagt kartofler og resten er sået til med korn. Samtidig har han et samarbejde med andre bedrifter om dyrkning af økologiske kartofler. Tanken om at eksperimentere med præcisionsstyring kom, fordi han har en to-række kartoffellægger hvor de bagerste hjul har fuld bevægelighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han spekulerede over, om det ville være muligt at lægge kartoflerne med en større nøjagtighed, end han selv ville kunne styre traktoren, som læggeren er koblet på.

- Selvom jeg kan køre lige, kan jeg ikke køre snorlige, siger han

Der er også andre fordele udover, at han kan lægge kartoflerne helt nøjagtigt.

- Nu kan jeg hyppe kartoflerne seks rækker ad gangen. Og det kører rigtig godt, siger han.

rich-media-4
Torsten Hansens to-rækkede kartoffellægger kører nu efter GPS. Foto: Geoteam.

Ingen traktorpension

Med Geoteams hjælp var det muligt at få lavet en løsning, hvor der kunne slås flere fluer med et smæk. Torsten Hansen har to John Deere 6420 traktorer, han ikke var parat til at sende på pension.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvor andre ville vælge at købe en ny traktor, som er forberedt direkte til få koble præcisionsudstyr på, har han et princip om at bruge det, han har i stedet for at jage ud og bruge mange penge på nyt udstyr.

- Det er da langt bedre at beholde sin traktor og få bygget noget på, der dur. Nogle kan lide at sidde i en splinterny traktor og skifter gerne ud for hver 4000 kilometer, mens jeg kører 8000. I bund og grund ser jeg på, hvor jeg får mest for pengene, siger han.

Ratstyring

På en af de to John Deere traktorer er der monteret nyt rat og el-motor til ratstyring i samarbejde med GPS-antennen og skærmen. Traktoren står for bedpløjningen, og står også for at styre en ældre Hardi-sprøjte.

- Jeg har fået lavet sektionsluk på sprøjten, så jeg nu kan styre seks sektioner separat, siger Torsten Hansen.

Med udstyret kan han nu styre sektionerne på sprøjten og på den måde også undgå sprøjteoverlap på marken. Og i fremtiden kan der med det rette data laves tilpassede tildelingskort som sprøjten kan arbejde efter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-7
Løsningen fra Geoteam består udover GPS-antenne også af skærm, der flyttes mellem maskinerne. Foto: Geoteam.

Minimum support

For Geoteam var det vigtigt at levere en løsning til Torsten Hansen, der var så let som mulig at flytte mellem maskinerne. Det giver ifølge Bent Henneberg en bedre brugeroplevelse, at kunderne selv kan stå for montering og flytning af udstyret.

- Det handler om, at vi gør det nemt for kunden, for ellers ville vi drukne i supportopkald, siger Bent Henneberg.

Udover selve GPS-antenne og skærm, der skal flyttes mellem maskinerne, er der på kartoffellæggeren bygget lidt om på ventilblokken, så det er hydraulikken, der i samarbejde med GPS-signalerne styrer læggeren og det med en nøjagtighed på ned til under en centimeter. En føler på akslen registrerer, hvor mange grader hjulet drejer og retter op efter det.

Både Bent Henneberg og Torsten Hansen er overnud tilfredse med resultatet, og nu er det bevist, at selv små bedrifter godt kan være med, når det gælder skiftet til præcisionsudstyr.