Abonnementsartikel

Afregningspriserne er pt. ret gode for de new zealandske planteproducenter, som får mellem 120 og 140 kroner pr. 100 kg hvede og byg.

Bølgende grønne græsmarker overalt indtaget af græssende kvæg og får, skovklædte bakker, fjorde og bugter, hvor solens stråler får sølvglimtene frem i de blå bølger, mens man flere steder i det store land ser sneklædte bjergtoppe i baggrunden. Ovennævnte er stort set New Zealand kort beskrevet, selvom der især på Sydøen findes en række landbrugsområder, hvor tørken om sommeren sætter sine spor i det kuperede terræn.

New Zealand er på størrelse med Danmark og England tilsammen, og landbruget er det altoverskyggende erhverv. Kun i få lande i verden spiller landbrugsproduktionen så stor en rolle i samfundshusholdningen som i New Zealand, hvor de knap 60.000 bønder i modsætning til landmændene i EU og i USA ingen statsstøtte får. Den blev afskaffet i 1985, og det førte til en omfattende rationaliserings- og effektiviseringsbølge i landbrugserhvervet, og lige siden er produktionen vokset og vokset og udgør i dag cirka 77 procent af landets totale eksportindtægter.

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få adgang til alle artikler på Maskinbladet.dk
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.