Lyt til artiklen:

Slagtegriseegenskaberne udvikler sig fortsat

00:00
Hastighed: ???x
02:33

DanBred avlsgrise har i gennemsnit 1,1 procent højere kødprocent, vokser nu 62 gram mere pr. dag og bruger 0,11 FEsv mindre foder pr. kilo tilvækst, når man sammenligner resultater fra 2018 med den seneste opgørelse fra 2022, det skriver genetikselskabet i en pressemeddelelse.

Fremgangen skyldes blandt andet arbejdet med nøje selektion af de bedste avlskandidater samt grundigt data- og analysearbejde på mere end 100.000 grise hvert år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Slagtegriseegenskaberne viser en stor fremgang, når vi ser tilbage på de seneste fire år. Egenskaberne har været i avlsmålet siden slutningen af 1800-tallet. De er fortsat vigtige i avlsmålet, fordi de bidrager til en bedre indtjening for den danske griseproducent, men også fordi de bidrager til mere effektive slagtegrise, der er til gavn for klimaet, forklarer Anders Vernersen, afdelingschef hos Avl & Genetik i Landbrug & Fødevarer.

Danbreds avlsarbejde har til mål at bidrage til en effektiv og lønsom produktion hos de danske griseproducenter. Brancheanalysen for produktivitet i 2022 i et udsnit af besætninger med Danbred-genetik blev offentliggjort i august 2023.

Tallene, der er udarbejdet af Seges Innovation, viser, at kødprocent siden 2018 har rykket sig 1,3 procentpoint, og at daglig tilvækst er øget med 91 gram pr. dag. Det viser, at Danbreds avlsfremgang for slagtegriseegenskaberne også slår igennem i produktionen.

- Det er betryggende, at vi kan genfinde udviklingen i vores avlskerne i de danske slagtegrise i produktionsbesætningerne. Det betyder, at det avlstekniske arbejde slår igennem i praksis ude på staldgangen, og at det dermed er til glæde for de danske griseproducenter, siger Anders Vernersen.

At avle for mere effektive slagtegrise bidrager ikke alene til en forbedret bundlinje, men også til mere bæredygtige slagtegrise. Det betyder helt konkret, at man får mere grisekød med mindre foder - da grisene æder mindre foder, samtidig med at de vokser hurtigere og bibeholder den høje kødprocent.

rich-media-4
Udviklingen i fodereffektivitet siden 2018. Grafik: Danbred.
rich-media-5
Udviklingen i daglig tilvækst siden 2018. Grafik: Danbred.
rich-media-6
Udvikling i kødprocent siden 2018. Grafik: Danbred.