Lyt til artiklen:

Mange planlægger at søge støtte til bioordninger

00:00
Hastighed: ???x
02:57

Landbrugsstyrelsen har lavet en undersøgelse blandt danske landbrugere, som peger på, at flere er interesserede i at søge en af de fem nye grønne bio-ordninger. Undersøgelsen viser dog også, at en del landbrugere er i tvivl, om de vil søge. Det er de især, hvis de ikke har søgt en bio-ordning før, det skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Landbrugerne har fra 2023 kunnet søge de bio-ordningerne, som giver tilskud til indsatser i marken for forbedret miljø, natur, biodiversitet og klima. Det valgte 72 procent af alle landbrugere at gøre i 2023. 22 procent af alle landbrugere søgte mere end én bio-ordning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hovedparten vil søge igen - og måske øge arealet

Undersøgelsen viser desuden, at 80 procent af de landbrugere, som allerede har søgt en given bio-ordning i år, vil søge den samme bio-ordning på et tilsvarende eller større areal i 2024. Landbrugerne er mere i tvivl om bio-ordninger, som de ikke har søgt før.

- Det er positivt at se, at størstedelen af de danske landbrugere, som allerede har søgt en given bio-ordning, forventer at søge den igen - og måske endda øge arealet. Det viser, at landbrugerne kan se potentialet i bio-ordningerne, men at der samtidig er en tilvænningsperiode for landbrugerne siger Peter Byrial Dalsgaard, teamleder i Landbrugsstyrelsen.

Passer godt til markplan og økonomi

Når vi spørger landbrugerne, hvorfor de valgte at søge en eller flere bio-ordninger i 2023, svarer næsten halvdelen, at det passer godt til den måde, de gerne vil drive deres landbrug på. Godt 40 procent fik det anbefalet af konsulenten. En tredjedel svarer, at det både er nemt at tilpasse sin markplan, og at det er en økonomisk fordel.

- Vi har også spurgt landbrugerne, om de har planer om at søge en bio-ordning i 2024, som de ikke søgte i 2023. Det svarer op mod hver femte heldigvis ja til. Vi vil gerne opfordre alle landbrugerne til at overveje at søge. Med bio-ordninger kan man supplere sin grundbetaling og samtidig få tilskud for sin indsats i marken for klima, miljø og biodiversitet, siger Peter Byrial Dalsgaard.

De landbrugere, som endnu ikke er afklarede med, hvorvidt de vil søge en for dem ny bio-ordning i 2024, udgør mellem cirka 50 og 60 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mellem 20 og 40 procent af landbrugerne svarer vedrørende bio-ordninger, de ikke har søgt i år, at de heller ikke har planer om at søge dem i 2024.