Lyt til artiklen:

Endnu et stort fald i noteringen

00:00
Hastighed: ???x
02:52

På tre uger er Danish Crowns notering for grise faldet med sammenlagt 90 øre, så prisen den kommende uge lyder på 11,80 kroner per kilo. Også so-noteringen falder dog kun med 20 øre til 9,40 kroner per kilo.

I sin markedsberetning kalder slagteriet det "klassisk januar" på det europæiske marked for grise. De udsatte grise fra jule- og nytårsperioden har løftet udbuddet, og det får priserne til at sive.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Efter en lang periode med en stabil tysk notering gav den efter i går, og det sker som en konsekvens af det marked, vi har set, siden vi gik ind i januar. Forbruget er ikke dårligt, men bestemt heller ikke prangende, og så kommer priserne under pres, når der bliver slagtet bare nogle få procent flere grise hver uge, end der gjorde i december, siger Mads Stougaard, der er markedsdirektør i Danish Crown i en pressemeddelelse.

Tican lå 37 uger over Danish Crown: Vi var nødt til at sende et signal til landmændene

Se også:

Tican lå 37 uger over Danish Crown: Vi var nødt til at sende et signal til landmændene

Umiddelbart er det forventningen, at markedet vil være halvsløjt, indtil slagtevægten igen begynder at falde. Lige nu er ligger den højt i både Tyskland og Spanien, men det kan hurtigt ændre sig.

- Det er med til at stabilisere markedet, at vi på det seneste har set de tyske frostlagre stige for første gang, siden Tyskland blev ramt af afrikansk svinepest for over tre år siden. Samtidig betyder de lidt lavere noteringer i Europa, at der åbner sig muligheder på nogle af markederne udenfor Europa, hvilket vi, sammen med de spanske og hollandske slagterier, skal forsøge at udnytte til at få løftet eksporten igen, siger Mads Stougaard.

Snestorm betyder øget vægt

Tilmeldingen til indeværende uge blev højere end forventet, og det betyder, at der bliver behov for at udsætte cirka 270.000 tilmeldinger til uge 4.

Gennemsnitsvægten har været svagt stigende, men det forventes at skyldes, at de grise fra især Øst- og Nordjylland, der blev udsat i forbindelse med snestormen, nu kommer til slagtning. Der er fokus på at få slagtet de tungeste grise først.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er overarbejde på slagteriet i Blans, ligesom anlæggene i Horsens og Herning slagter lørdag i kommende uge.

- Vi håber på ejernes forståelse og samarbejde for at bringe antallet af udsatte tilmeldinger ned. Har man akut behov for hjælp, opfordres der til at kontakte Centralplanlægningen i Vejen, oplyser Danish Crown.

Med den forventede tilmelding til uge 4 vil antallet af udsatte reduceres til cirka 250.000 til uge 5.

For søernes vedkommende udsættes der 170 til uge 4, hvor der er en større tilmelding. Derfor forventes det, at der skal udsættes cirka 375 søer til uge 5.