Lyt til artiklen:

Noteringen falder i uge to - udsætter 250.000 grise

00:00
Hastighed: ???x
03:14

Danish Crown sænker sin grisekødsnotering med 20 øre i den kommende uge, så prisen bliver 12,50 kroner pr. kilo, det meddeler slagteriet i en pressemeddelelse. Noteringen for søer forbliver uændret på 9,80 kroner pr. kilo.

I markedsberetningen skriver slagteriet:

Artiklen fortsætter efter annoncen

De første uger af det nye år er traditionen tro ikke noget at råbe højt om salgsmæssigt. Efterspørgslen er præget af slankekure og sparetid efter jule- og nytårsperioden.

- Markedet er bestemt ikke stærkt lige nu. Mange af vores kunder har lukket eller kører på nedsat kraft, indtil vi er forbi Helligtrekonger, og det skubber til balancen mellem udbud og efterspørgsel på den korte bane. Det er dog ikke nogen overraskelse for os. Januar er altid en udfordrende måned, hvis der ikke er en stærk eksport af frosne varer ud af Europa, og det er ikke tilfældet i år, siger Mads Stougaard, der er markedsdirektør i Danish Crown.

Øjebliksbilledet er meget lig markedet i december. Mængden af spanske varer, der lander i Mellem- og Østeuropa, er ganske betydeligt, og lige nu samles interessen om udbuddet af kød i Europa i de kommende måneder.

- Der er en enorm usikkerhed i markedet. Med det store fald i antallet af slagtninger det seneste år, er det generelt forventningen, at der bliver kamp om råvarerne i det kommende år. Den store ubekendte er dog, hvor stort udbuddet af grisekød reelt bliver, for i december viste der sig at være mere kød i Europa, end de fleste havde ventet, men det er umuligt at sige, om det også vil være tilfældet, for det vil i den sidste ende afhænge af, hvor meget der eksporteres ud af Europa, siger Mads Stougaard.

Det japanske marked er lige nu stabilt, mens salget til Kina koncentrerer sig om de traditionelle Kina-varer. Derudover er der en jævn eksport til en række nichemarkeder, men de samlede mængder er fortsat på et lavt niveau.

Artiklen fortsætter efter annoncen

udsætter 250.000 grise

Vejret de seneste dage har desuden udfordret slagteriets transport.

Indeværende uge har budt på store vanskeligheder med at få transporteret grisene, og det betyder, at antallet af udsatte tilmeldinger til uge 2 vil være cirka 250.000. Den gennemsnitlige slagtevægt er steget fra 89,1 kilo i ugen op til jul til 93 kilo de to første dage i 2024. Det skønnes at være 3-4 kilo over den forventede optimale slagtevægt.

Slagteriet håber på ejernes forståelse og samarbejde for at bringe antallet af udsatte tilmeldinger ned. Har man akut behov for hjælp, opfordres der til at kontakte Centralplanlægningen i Vejen.

Med den forventede tilmelding til næste uge vil antallet af udsatte blive reduceret til 225.000, men igen er det behæftet med en vis usikkerhed grundet vejret, meddeler slagteriet.

Snestorm har kostet slagtninger

Se også:

Snestorm har kostet slagtninger