Lyt til artiklen:

Jeppe holder fast i halmfyret

00:00
Hastighed: ???x
04:21

Mens boligejere i byerne i disse dage i stor stil skifter varmekilden ud til fjernvarme eller varmepumper, så forholder det sig lidt anderledes, når man kommer ud på landet.

Her er der som regel ikke adgang til fjernvarme, så derfor står der mange pille- og stokerfyr rundt omkring, ligesom de fleste tilbageværende oliefyr også befinder sig i yderområderne. Men der er også en helt anden mulighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det gør sig gældende for Jeppe Therkelsen fra Bjerringbro, som for nylig skulle udskifte sin varmekilde.

- Jeg havde i forvejen et halmfyr, der skulle fyres manuelt, så det var selvfølgelig noget, jeg havde inde i overvejelserne. Der er nogle, der vælger en varmepumpe, men jeg synes, at man med de priser, vi har set på både træpiller og energi, skal tænke sig om, før man vælger, hvad man skal gøre. Især når man har en ældre ejendom, der måske ikke er så godt isoleret som en nybygget hus, siger han.

rich-media-2
Det tager ikke mange minutter at fyre op i det nye halmfyr. Pressefoto.

Eneste producent

Jeppe Therkelsen bor på en ældre landejendom, hvor han skal opvarme 220 kvadratmeter bolig samt garage og værksted.

Valget faldt derfor på et Alheat halmfyr, model 1320, fra producenten Alcon Alheat, der er den eneste producent af godkendte indendørs halmfyr i Danmark.

- Fordi jeg tidligere har haft halmfyr, så var jeg meget spændt på, om der ville være lugt- og røggener. Man kommer jo ikke udenom, at det kan være et problem, men sådan et nyt fyr, hvor der er indstyring røgfølere og alt muligt, så kører det på niveau med et stokerfyr, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er jeg blevet positivt overrasket.

Den eneste anden udfordring ved et halmfyr er det arbejde, der skal til under brug. Jeppe Therkelsen brugte tidligere mere tid, fordi han skulle fyre manuelt, men det har ændret sig nu.

- Med hensyn til arbejdet med et halmfyr, så er nemhedsgraden steget med 500 procent. Før skulle jeg putte alt ind med håndkraft, men nu kan jeg sætte en minibig ind af gangen. Det er frygteligt nemt i forhold til tidligere. Og så længe, vi kan holde os over 0 grader i temperatur, så skal jeg måske fyre kun hver anden dag, siger han.

Stor efterspørgsel

Hos producenten Alcon Alheat i Låsby har man som de eneste fået miljøgodkendt mindre halmfyr. Firmaet har udviklet halmfyr i over 45 år, og udviklingen firmaets halmfyr er blandt andet sket i samarbejde med eksperter fra både ind- og udland, som har været medvirkende til at forbedre forbrændingsteknologien.

- Vi har som de eneste fået godkendt fire indendørs halmfyr. De er uden støv- og elektrofilter, og det har været svært at få godkendt, men det er lykkedes for os, siger Lars Smidt fra Alcon Alheat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her har man siden energikrisen brød ud oplevet en voldsom efterspørgsel på halmfyr.

- Da energikrisen brød ud og priserne på træpiller og energi røg i vejret, oplevede vi en hel vild interesse for halmfyr.

Og han fremhæver især en fordel ved halmfyret.

- Der er ikke billigere alternativ, når man har adgang til halm.

Overset varmekilde

Prisen er da også en væsentlig årsag til Jeppe Therkelsens valg af energikilde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med hensyn til økonomi, så har det her halmfyr jo en noget højere udnyttelsesgrad end det gamle, men jeg regner med at skulle bruge omkring 20 tons halm om året, hvilket svarer til 100 minibig baller, fortæller han.

- Selvfølgelig stiger halmen også, når alt andet stiger, men et halmfyr er stadigvæk en overset billig varmekilde. Jeg ved godt, at der er arbejde med det, men for mit vedkommende, så er det altså ikke noget at skulle sætte en balle ind hver anden dag, eller hver dag, hvis der er rigtigt koldt.

Jeppe Therkelsens nye halmfyr er anbragt i en bygning, hvor der er adgang til fyret via en elektrisk port. Men hvis man ikke har plads i ens nuværende bygninger, så har Alcom Alheat en ny løsning på vej

- Vi har snart premiere på den samme model halmfyr, bare i udendørs format, hvor det er installeret i en separat bygning, som kan stilles op på under dag, siger Lars Smidt.