Lyt til artiklen:

Landbrug & Fødevarer: Der er stærkt behov for klimatilpasning i det åbne land

00:00
Hastighed: ???x
02:26

Regeringen har lanceret udspil om Klimatilpasningsplan 1, som handler om at sikre byer, boliger, kyster og infrastruktur mod klimaforandringer.

Men klimatilpasning er i høj grad også en udfordring i det åbne land. Landbrug & Fødevarer finder det ikke tilfredsstillende, at det ikke indgår eller fremgår, hvornår der kommer et eventuelt udspil herom.

Artiklen fortsætter efter annoncen

L&F påpeger, at det stadig bliver mere udfordrende at få vandet væk fra markerne.

- De fleste har nok set billeder af oversvømmede marker om vinteren eksempelvis omkring Kongeåen i Sønderjylland. Udfordringerne skyldes blandt andet stigende og mere ekstreme nedbørsmængder, men også, at vedligeholdelse af vandløbene flere steder stadig halter. Det betyder samlet set, at kapaciteten flere steder ikke længere er tilstrækkelig, skriver L&F i en pressemeddelelse.

Samtlige borgmestre inviteret til vandløbskonference

Se også:

Samtlige borgmestre inviteret til vandløbskonference

Landbrug & Fødevarer har derfor en klar forventning om, at der snart kommer en klimatilpasningplan 2, som vedrører det åbne land.

- Der er stærkt behov for en opfølger, en klimatilpasningsplan 2, for det åbne land. En sådan plan kræver nytænkning af vandløbsindsatsen. Der er blandt andet behov for at lave helhedsplaner på tværs af kommunegrænserne af alle relevante vandløbssystemer, siger Thor Gunnar Kofoed, der er viceformand i Landbrug & Fødevarer.

Han påpeger, at vandet ingen grænser kender, og at det derfor er naturligt, at der skal ske koordinering på tværs af kommuner og af relevante aktører.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Helhedsplaner skal sikre, at der tages højde for forskellige hensyn som klimatilpasning, afvanding af marker, natur og miljø. Det giver også de bedste muligheder for etablering af vandparkeringspladser, forbedrede afvandingsforhold og naturtiltag på udvalgte strækninger, siger Thor Gunnar Kofoed.

L&F ønsker, at der dernæst laves en plan for finansiering eksempelvis en klimatilpasningsfond, så arbejdet ikke forsinkes eller går i stå grundet manglede midler.

- Vi opfordrer også til, at man kigger grundigt i ekspertanbefalinger fra den arbejdsgruppe, der blev nedsat i 2017 til at komme med anbefalinger til en ændret vandløbslovgivning.