Lyt til artiklen:

L&F: Det vil være et selvmål ikke at forlænge glyphosat-godkendelse

00:00
Hastighed: ???x
02:29

Fredag var der afstemning i EU om forlængelse af ukrudtsmidlet glyphosat. Afstemningen foregik i EU-Kommissionens såkaldte SCoPAFF komité (Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder) efter, at EU-Kommissionen har indstillet et forslag om en 10-årig forlængelse.

Afstemningen gav ikke det nødvendige kvalificerede flertal for forlængelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men det betyder ikke, at der er truffet beslutning om, at glyphosat ikke bliver forlænget. Det betyder, at sagen nu skal til videre behandling i en appelkomité, hvor medlemslandene skal tage stilling til sagen. Hvis der heller ikke er enighed om forlængelse her, er det EU-Kommissionen, som afgør sagen.

Mødet i appelkomitéen foregår i november.

- Hvis godkendelsen ikke forlænges, vil det være et selvmål for både økonomi og miljø. Alternativerne til glyphosat er brug af mere miljøbelastende pesticider, som vil øge belastningen fra pesticider med 20 procent i Danmark. Det vil også resultere i mere jordbearbejdning, som vil få kvælstofudvaskning til at stige. SEGES Innovation har beregnet en øget kvælstofudvaskning på 6.748 ton om året i Danmark, som vil gå ud over havmiljøet. Dansk landbrug vil derudover lide et økonomisk tab på mindst 1,9 milliarder kroner årligt, siger Torben Hansen, formand for plantesektoren i Landbrug & Fødevarer.

Det europæiske fødevaresikkerhedsagentur (EFSA), som laver den faglige risikovurdering, har vurderet, at glyphosat er forsvarligt at anvende mht. dyr, mennesker og miljø. EFSA vurderer, at der ikke er nogle kritiske punkter. Vurderingen kom i juli i år, og er en af de mest omfattende risikovurderinger i EFSA's historie. Den består af et vidensgrundlag på 180.000 sider, 2.400 studier, og myndigheder fra fire lande har været involveret.

- Vi opfordrer til at lade videnskaben råde. Glyphosat er uden tvivl meget debatteret i medierne, men kigger man nøgternt på sagen, lever det op til miljø- og sundhedskrav. Det kan derfor undre, at det har skabt så meget opmærksomhed. Det her burde være en ren formssag, siger Torben Hansen.

Glyphosat-afstemning ender i dødvande

Se også:

Glyphosat-afstemning ender i dødvande