Lyt til artiklen:

Kragmanns tid på den internationale scene

00:00
Hastighed: ???x
02:34

Det startede for Jesper Kragmann med en tur til Tupelo i Mississippi, hvor han skulle møde en af sin far, Aage Kragmanns, bekendte, der hed Jørgen.

Podcast: Jesper Kragmann, del 2
Podcast

Maskinstationen

Episode 28: Jesper Kragmann, del 2

Jørgen reparerede på det tidspunkt gamle biler i sin garage, men Jesper Kragmann mente, der måtte være et marked i USA for mindre Ford-traktorer. Jørgen og Jesper Kragmann starter derfor en joint venture-virksomhed, Verona Tractor Inc.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den skulle bruges til at sætte skub i eksporten af traktorer til USA. Jørgen skulle sætte traktorerne i stand og sælge dem, og Jesper Kragmann skulle sende ham traktorer.

Samarbejdet blev dog en kort fornøjelse, og forretningen gik ikke efter planen. Jørgen købte Jesper Kragmann ud af sin forretning igen.

Det betød, at Jesper Kragmann havde 20 traktorer stående hos Jørgen i USA, som var sendt over på kredit, og dermed var de stadig Jesper Kragmanns traktorer.

50 år med Kragmann: Startede i en presenning-hal og med eksport til Syrien

Se også:

50 år med Kragmann: Startede i en presenning-hal og med eksport til Syrien

Så hvad gør man, når man har 20 traktorer stående på den anden side af Atlanten, og man har fået et bud fra Jørgen, der knapt nok kunne dække fragten, nemlig 20.000 dollars?

Ny måde at drive auktionshus på

Jesper Kragmann havde heldigvis hørt, at der var startet et nyt auktionshus 100 kilometer nord for Tupelo. Her mødte Jesper Kragmann en ny måde at drive et auktionshus på, da de tilbød at købe halvpart i de 20 traktorer, og derefter tage dem med hjem til auktionshuset.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den sidste del af købesummen skulle deles, når de var blevet solgt. Buddet for halvdelen af traktorerne var også noget højere end de 20.000 dollars; han blev nemlig budt 95.000 dollars for halvdelen.

Det gik Jesper Kragmann med til, og fire uger senere, var traktorerne blevet solgt, og der tikker over 200.000 dollars ind for de samme traktorer, han få uger forinden var blevet budt 20.000 dollars for.

Så begyndte der ellers for alvor et forretningsmæssigt eksporteventyr med traktorer til auktionshuset i USA.

Du kan høre mere om det i podcastserien Maskinstationen, samt høre om, hvordan Jesper Kragmann kunne stå for købet af hele 37 procent af alle solgte John Deere 8000-serie traktorer i England. Men selvfølgelig også om, hvordan Jesper Kragmann herefter stoppede eksporteventyret og blev en "normal maskinhandler," der primært opererer herhjemme som New Holland-forhandler.