Lyt til artiklen:

Fødevarestyrelsen: Sådan sikrer vi os mod AFS-smitte

00:00
Hastighed: ???x
02:22

Abonnementsartikel

Fødevarestyrelsen opfordrer alle og særligt jægere, lastbilchauffører og landbrugsmedarbejdere til at være med til at mindske risikoen for, at afrikansk svinepest rammer Danmark.

I Sverige har myndighederne konstateret afrikansk svinepest, AFS, i et dødt vildsvin nordvest for Stockholm. Sygdommen findes også andre steder i Europa, blandt andet Tyskland, Polen, Letland og Litauen, men har indtil videre aldrig ramt Danmark, det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

- Fundet i Sverige betyder ikke, at sygdommen er rykket tættere på Danmarks grænser, og vi anser stadig risikoen for at sygdommen kommer ind via varer fra Sverige eller gennem vildsvin, som meget lav. Det skyldes, at vi kun har ganske få svinetransporter til eller fra Sverige, og vi heller ikke har en reel population af vildsvin i Danmark, siger veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, Charlotte Vilstrup Castle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sådan undgår du at tage smitte med

Sverige besøges af mange danske jægere, og selvom risikoen for indførsel ad den vej er lav, så giver situationen i Sverige alligevel Fødevarestyrelsen anledning til at minde alle personer, der risikerer at tage smitten med til Danmark, om de forholdsregler, der skal hjælpe med at holde sygdommen ude af landet.

Hvis man har været på jagt i Sverige, skal man være særligt opmærksom på ikke at bringe smitte med hjem via for eksempel tøj, våben og støvler eller via kød eller jagttrofæer. Er man lastbilchauffør og kører med dyr, skal lastbilen rengøres og desinficeres, inden man kører ind i Danmark.

Fødevarestyrelsen har i samarbejde med Landbrug & Fødevarer udarbejdet informationsmateriale til branchernes medlemmer, og sat skilte op på danske rastepladser, der minder alle om ikke at smide animalske fødevarer i naturen eller fodre grise med dem.

Fødevarestyrelsen er på tv-skærmene i flere danske lufthavne med regler for import af animalske fødevarer, og også jævnligt ude på de sociale medier med opfordringer til alle, der kan risikere at tage sygdommen med til Danmark.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at alle danske grisebesætninger gennemgår deres smittebeskyttelsesplaner og at ansatte har fokus på smittebeskyttende foranstaltninger, så de er med til at forebygge at afrikansk svinepest spredes til Danmark .

ASF påvist i svensk vildsvin

Se også:

ASF påvist i svensk vildsvin