Igennem de seneste mange år, har væksten af udenlandsk arbejdskraft i landbruget været nærmest eksplosiv. Mellem 10 og 20 procent af de beskæftigede i landbruget er udlændinge, særligt fra de østeuropæiske lande, og tallet stiger fortsat. Man har i landbruget forsøgt at vende det til noget naturligt og positivt, at unge østeuropæere ønsker at komme til Danmark for at lære noget om landbrug. Men er sandheden ikke i højere grad, at det er en nødløsning.

Når jeg kommer rundt i landet og møder de danske svineproducenter, hører jeg de samme enslydende argumenter for valget af østeuropæisk arbejdskraft. De danske elever er simpelthen for dovne og for krævende, og de er ofte syge om mandagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når svineproducent Kim Kjær Knudsen står for rullende kameraer på DR1 i programmet Asger og de langtidsledige og udtaler, at forskellen på dansk og udenlandsk arbejdskraft er, at de udenlandske har en større interesse for at lære noget og ikke er syge hver anden mandag, så tillader jeg mig at sætte spørgsmålstegn ved, hvorvidt dette er den eneste og rigtige kommunikation. Tiltrækker det flere danske elever, når en af fremtid-ens landmænd på åben skærm præsentere denne holdning, og er det slet ikke faldet nogen ind, at det kan være branchens arbejdsforhold, der måske ikke har fulgt med udviklingen.

Hvad man end mener og siger om netop de danske unge, så står man bare over for et problem, med manglende danske unge, som har lyst til at uddanne sig inden for svinebranchen og på sigt overtage ejendommene. Det problem løses ikke med armene over kors i en trodsig arrogance og med udtalelser om nutidens unge som dovne og selviske. Hvor lidt man end mener, det er muligt, tror jeg, man er nødt til i langt større grad, at gøre plads til de unge, og her tænker jeg på, at man måske også skal ændre lidt på arbejdstider og arbejdsmiljø, så den danske curlinggeneration også kan se en fremtid i branchen. Andre brancher har vist, at hvis man gider give dem plads, og gider rykke lidt på rammerne, kan man udvikle nogle engagerede og dygtige medspillere

På spørgsmålet om det er nødvendigt, er min klare påstand, at de seneste fem års flugt fra svinebranchen klart viser et behov for at tænke anderledes. Nu har man siddet i flere år med armene over kors og ventet på, at de unge ændrede sig, nu er man nok nødt til at overveje, om man selv kan ændre sig lidt. Et godt samarbejde kommer jo kun, når begge parter rækker ud efter det og er villige til at rykke sig. ?