Lyt til artiklen:

Video: Anders har bygget ny ukrudtsoptrækker til rækkeafgrøder

00:00
Hastighed: ???x
04:24

I 2017 omlagde Anders Jensen sin bedrift Tyvelsegaard ved Glumsø til økologi. Kort efter kastede han sig over sukkerroedyrkning, og stiftede her bekendtskab med den slidsomme lugning.

- Jeg kører kun med GPS og holder det med radrenser og blindstrigling ovenpå roerne. Så vi har altid haft lidt ukrudt tilbage til sidst. Det første år havde jeg rumænere og skoleelever inde, og byggede også en lugevogn. Men den skulle jo bemandes med 12 mand, og tre bagved der hakkede, siger Anders Jensen, der er uddannet smed, inden han gik ind i landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Faktisk blev han godt gammeldags træt af at have så mange mennesker til at luge, og samtidig over hele tiden at skulle være over medarbejderne.

- Og jeg tror ikke at udviklingen af dansk landbrug er at vi skal hente folk hertil. Det er teknologien, der skal drive udviklingen, siger Anders Jensen.

rich-media-2
Hjulene kan indstilles til rækkeafstanden. Foto: Anders Jensen.

Tysk model med mangler

Derfor satte han sig for at bygge sin egen ukrudtsoptrækker, efter at have haft en tysk en af slagsen på prøve.

- Men den havde én lang række hjul, så når det ene hjul trak op, skubbede det andet ned. Så ud fra den har vi bygget videre. Det skulle have været en 12-rækket, men jeg endte med kun at lave den otte-rækket, så der ikke skulle være hydraulisk opklap, siger Anders Jensen, der stadig pønser på en 12-rækket udgave.

Ifølge den midtsjællandske landmand gav den tyske optrækker også problemer, i og med hjulene var på én række. Man kunne simpelthen risikere at man fik taget afgrøder med op, fordi man kunne risikere ikke at ramme rækkerne ordentligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor valgte Anders Jensen at den otte-rækkede optrækker skulle være i to rækker á fire.

- Det er firkantsrør hvor de er boltet på. Og så kan man indstille individuelt efter rækkerne. Den kan bruges i alle rækkeafgrøder, bare der er cirka 15-20 centimeters højdeforskel på afgrøde og ukrudt, siger Anders Jensen.

rich-media-4
Optrækkeren er ophængt i frontliften. Foto: Anders Jensen

Test den kvit og frit

Optrækkeren, der monteres i frontliften, har foreløbigt været over knapt 400 hektar, og kører i disse dage på Sydhavsøerne. Det har den gjort kvit og frit, idet Anders Jensen har ladet landmænd låne den og teste den, mod at de melder tilbage med eventuelle ønsker og ændringer.

- Den har kørt rigtig meget i økologi, men også i konventionel spinat. Og nu her skal den køre i jordbær, fortæller Anders Jensen, der håber at kunne få optrækkeren i produktion.

- Jeg har kontakt med en jeg kender i Jylland, som har produceret andre maskiner. Han vil gerne gå ind i det. Men nu skal den CE-mærkes og alt muligt, så vi kan få sat brugen i system, og det er det næste, konstaterer han, og tilføjer at de også håber at få patent på maskinen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nu ved vi jo at vi har en maskine der virker, og har kørt 400 hektar. Det jo nemt at sælge ud. Jeg har også fået et par forespørgsler, der ville slå til i dag, hvis de kunne få en 12-rækket udgave. Så nu skal vi have mærkningen, og prissat og alt det der, siger Anders Jensen.

Han tilføjer, at maskinen er bygget til frontliften, fordi man efter radrensningen har kigget bagud i flere måneder, og trænger til at se fremad.

rich-media-6
Som udlært smed har Anders Jensen selv bygget optrækkeren. Foto: Anders Jensen.

Ikke en mirakelløsning

Selv om optrækkeren er et godt redskab, så er det ikke nogen mirakelløsning. Man sår ikke bare økologiske roer og sætter sig til at vente, formaner opfinderen.

- Det er jo den man kører med, når alt andet har slået fejl. Og der skal også være vand nok i jorden, for hvis det er for tørt, så knækker den mælderne, og så bliver de jo til en hel solbærbusk, siger Anders Jensen.

Ifølge ham, så kan optrækkeren klare ukrudtet, hvis der er tilpas med fugt i jorden til, at man kan trække det op med håndkraft.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Formodentligt vil den have en berettigelse hos os økologer, og på sigt også hos konventionelle landmænd. I år har mange sparet på goltix fordi det var tørt, men nu kommer så mælderne med 200 i timen nedefra, og dér kan den bruges, siger Anders Jensen.

Herunder har Nordic Sugars Agrocenter også besigtiget optrækkeren.