Lyt til artiklen:

Jordpriser er steget med 20 procent på tre år

00:00
Hastighed: ???x
01:41

181.000 kroner. Det koster en hektar for tiden, det viser en analyse fra Agrocura. De baserer deres beregninger på handler over 15 hektar med bygninger og uden løsøre på det fri marked. Der er tale om en prisstigning på 1,4 procent i forhold til fjerde kvartal af 2022, hvor prisen fra 2.500 kroner lavere pr. hektar.

I analysen peger Agrocuras cheføkonom, Jens Schjerning på, at der er stor efterspørgsel på jord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hele energitransformationen kræver landbrugsjord. Hertil udtagning af jorde, lavbundsjorde, BNBO med videre, og opkøb af jord til skov for for eksempel klimaaflad. Der bliver kun mindre jord til rådighed og det vil i de kommende år drive prisen opad, skriver cheføkonomen.

Seges: Ti procent forsvinder

Efterspørgslen på jord i forbindelse med den grønne omstilling vil kun fortsætte, og det vil koste cirka ti procent af det danske landbrugsareal henover de næste 10 til 15 år, det spår Seges overfor DR

- Det er meget markant, og vi har ikke noget fortilfælde for, at en så stor del af arealet tages ud på så kort tid, og derfor er der udsigt til en væsentlig større stigning i jordpriserne, vurderer Klaus Kaiser, der er erhvervsøkonomisk chef hos Seges overfor DR.

Han tilføjer desuden, at etablerede landmænd vil være tilfredse med prisændringen, men at det samtidigt er skidt nyt for personer der vil ind i landbruget.

rich-media-2
Grafik: Agrocura