Lyt til artiklen:

Debat: Kvælstoftiltag spiller fallit!

00:00
Hastighed: ???x
01:38

Gennem de sidste 20 år er der ikke sket reduktion vedrørende udledningen af kvælstof til de danske fjorde!

Udledning af kvælstof er plus/minus 55.000 tons per år. Det til trods for, at vi i landbruget har gjort bekostelige investeringer for at reducere udledning. Reduceret tildeling af kvælstof med 18 procent i forhold til det optimale, øget vores efterafgrøder areal, lavet minivådområder, udtaget jord, etc. Intet har hjulpet eller kunne måles. Nu vil alle mere af det samme. Det hjælper ikke!

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskerne ønsker vi skal komme ned på 38.000 tons. Det når vi aldrig. Om vi dyrker jorden eller ej, når vi det aldrig, medmindre vi begynder at tænke anderledes eller ser beregningerne igennem.

Det er nemlig modelberegninger, der ligger til grund for udledning - ikke fakta. Beregninger er ikke bedre end de tal, man lægger til grund, og her er jeg overbevist om, at der er et kæmpe problem. Det der måles i vandløbene, er ikke det samme som de tal, der er i beregningerne. Dvs. fakta tilsidesættes fordi forskere ved bedre, det står jo i lærebøgerne. Der findes eksempler på at der måles 13 kilo N pr. hektar, beregningerne siger 33 kilo N pr. hektar.

Vi behøver nye personer, der tænker anderledes, ikke har studeret sammen og læst de samme bøger. Århus Universitet og Seges udfordrer ikke hinanden nok! De sidder og giver hinanden ret, for de ved ikke bedre.