Lyt til artiklen:

Svineproducent dømt for ulovlig kemi og får strakspåbud

00:00
Hastighed: ???x
01:48

En aktindsigt, som JP Vejle har fået, viser, at en landmand fra Tudvad ved Vejle har fået en bøde på 10.000 kroner for at have 3,5 liter Trimaxx og Talius stående.

Trimaxx er et Vækstreguleringsmiddel og er ifølge Middeldatabasen ikke lovligt, mens nogle varianter af svampemidlet Talius er ulovlige og andre er lovlige at bruge ind til april 2024, hvis man har et restlager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Midlerne var købt på et tidspunkt, hvor de fortsat var lovlige i Danmark.

Ifølge JP Vejle er det ikke første gang, at landmanden ikke overholder reglerne, og Retten i Kolding udtalte stærk kritik af landmanden, inden dommen faldt.

- Det er rettens vurdering, at det må anses for groft uagtsomt, at han på ny har været i besiddelse af bekæmpelsesmidler, der ikke var godkendt.

Arbejdstilsynet: Kurven er ikke knækket for dødsulykker i landbruget

Se også:

Arbejdstilsynet: Kurven er ikke knækket for dødsulykker i landbruget

Manglende sikkerhed for medarbejdere

Udover dommen fra retten, så har svineproducenten også i december fået et strakspåbud fra Arbejdstilsynet på grund af manglende sikkerhed på sin gård.

Tilsynet fandt en knap halvanden meter dyb korngrav med jernbjælker på kryds og tværs uden afdækning. Et sted, som de ansatte går tæt forbi i forbindelse med deres arbejde på gårdens kornlager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er risiko for at ansatte kan styrte ned og pådrage sig alvorlig personskade i form af for eksempel større sårskader og brud. Derfor skal påbuddet efterkommes straks, skriver tilsynet.

Landmanden har nu fået overdækket korngraven.

Ifølge JP Vejle modtog landmanden tilbage i 2021 også 11 påbud for brud på sikkerheden på sin gård. I 2020 fik han fem.