På Plantekongres 2020 tog Torben Hansen, der er formand for Landbrug & Fødevarer Planteavl, brugen af glyphosat op.

? Da glyphosat skulle revurderes i EU i 2017, var det kun på et hængende hår, at der kom en regodkendelse på fem år, sagde han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han lagde vægt på, at udfordringen langt fra er blevet mindre de sidste par år, hvor en stor folkelig modstand i Frankrig, Italien, Østrig, Belgien og Tyskland har præget billedet.

? Med Storbritannien ude af EU ser vi hen mod en ren gyser, når tilladelsen skal fornys i 2022. Der er risiko for den største gamechanger nogensinde inden for europæisk og dansk landbrug, sagde han.

Han gjorde opmærksom på, at glyphosat i dag er verdens mest brugte pesticid, men samtidig også et af verdens mest gennemtestede og sikre pesticid.

- Vi har faktisk meget at være stolte af. I forhold til forbruget på EU-plan ligger Danmark faktisk meget flot. Det er danske landmænd ikke kommet sovende til. Vi har sammen med rådgivningen benhårdt arbejdet efter mottoet "Så lidt som muligt, men så meget som nødvendig". Men vi er nødt komme videre. Lad os nu gøre det på en smart måde, sagde Torben Hansen.