Lyt til artiklen:

Dine marksten kan forbedre Limfjorden

00:00
Hastighed: ???x
02:34

Få ting er sikre her i livet. Skatter og stensamling er dog to af dem, man ikke sådan lige kommer udenom. Ofte ryger markstenene i en bunke, hvor de ellers kan pynte eller bruges i faskiner.

Men i et nyt projekt kan de faktisk benyttes til at forbedre vandmiljøet i Limfjorden, det skriver Aalborg kommune i en pressemeddelelse

Artiklen fortsætter efter annoncen

Engang lå der mange sten på bunden af Limfjorden, men efter mange års stenfiskeri er der kun få stenrev tilbage. Mindst otte millioner m3 sten er blevet fjernet fra de danske farvande frem til 2010, hvor det blev forbudt, og Limfjorden er ingen undtagelse. Stenene er blevet brugt til havnemoler, kystsikring og anlægsprojekter.

De manglende stenrev er et problem i forhold til biodiversiteten i fjorden. De udgør nemlig et vigtigt element i det marine miljø, det fortæller Projektleder Klavs Frederiksen fra Limfjordsrådets Sekretariat.

- Stenrevene er som oaser i fjorden og udgør fundamentet for meget af det marine liv. for eksempel sætter tang ikke rødder i fjordbunden, men hæfter sig direkte på faste overflader som sten. Uden sten er der derfor ingen tang til at producere ilt eller til at fungere som skjulested for smådyr, krebsdyr og fiskeyngel.

Stenbank

Etableringen af stenrev er en bekostelig affære, fordi stenene både er dyre at købe, transportere og placere de rette steder på fjordbunden. Så Limfjordsrådets Sekretariat har tænkt kreativt.

- Ved at indsamle og genanvende sten lokalt sparer vi både penge og ressourcer i råstofgravene. Derfor har vi spurgt landmænd og entreprenører i nærområdet, om de vil donere deres overskudssten til en "stenbank". Og det har givet pote, siger Klavs Frederiksen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Eksempelvis har landboforeningerne Agri Nord og LandboNord netop søsat en kampagne, hvor lokale landmænd kan donere marksten til stenrevene. Ifølge Carl Chr. Pedersen, som er formand for Agri Nord, vil landmændene gerne spille en aktiv rolle i forbedringen af vandmiljøet i Limfjorden.

Også kommunens egen entreprenørafdeling og flere private entreprenørfirmaer vil donere overskudssten fra udstykninger af boliggrunde, vejprojekter og nye byggerier. RGS Nordic har allerede leveret 200 m3 sten, og det forventes, at overskudssten fra Nyt Aalborg Universitetshospital kan doneres til "banken".

Når Stenbanken er fyldt, vil udlægningen i limfjorden begynde i samarbejde med frivillige "kysthjælpere", som kan udpege områder hvor forholdene er til det.