Lyt til artiklen:

Pløjefri kvægbedrift med regenerative tanker inviterer indenfor

00:00
Hastighed: ???x
03:04

Historien begynder med en landmands frustration over sandflugt, der ødelægger majsafgrøderne. Kjeld Villadsen fra Gl. Overgaard i Bislev ved Nibe besluttede sig i 2016 for at tage drastiske skridt og stoppe med at pløje markerne. Dette valg har ikke blot stoppet sandflugten, men har åbnet døren for en række andre fordele.

Det skriver FRDK i en pressemeddelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skiftet til Pløjefri Dyrkning

Denne banebrydende ændring har transformeret måden, hvorpå Villadsen-familien driver deres gård. Med en øget bæreevne i jorden, forbedret etablering af græsmarker og en betydelig reduktion i både tids- og brændstofforbrug, har pløjefri dyrkning vist sig at være en gamechanger. Kjeld og hans søn Frederik, der driver bedriften sammen, har opnået markante forbedringer, hvor de kan harve tre til fire hektar i timen, i forhold til tidligere, hvor de kun kunne pløje en hektar i timen.

rich-media-2
Der er 250 malkekøer i stalden, hvor der for nylig er sat nyt velfærdsinventar ind. Foto: FRDK.

Konsistens og Effektivitet i Markdriften

Overgangen til pløjefri dyrkning har ikke kun medført økonomiske fordele, men har også været afgørende for at opretholde jordens frugtbarhed og bevare den langsigtede bæredygtighed. Ved at sikre et 100% sædskifte og konsekvent følge en strategi baseret på nedvisning, nedfældning af gylle, harvning og såning, har Villadsen-familien formået at opretholde udbytterne med et mindre input og minimere problemer med ukrudt.

Vejen Frem

Udover de direkte fordele forbedrer pløjefri dyrkning også jordens frugtbarhed og økosystemets sundhed. Villadsen-familien er positive over for at indgå i samarbejde med Aalborg Kommune og andre interessenter for at reducere klimabelastningen og fremme regenerative landbrugspraksis. Deres engagement i at forbedre jorden og biodiversiteten afspejler deres holistiske tilgang til landbrugsdrift.

rich-media-3
Mælkeproducenterne Frederik (th) og Kjeld Villadsen dyrker deres jord pløjefrit og er startet på at introducere regenerative principper på bedriften. De byder indenfor til Åben Pløjefri Mark fredag den 17. maj. Foto: FRDK.

Efterafgrøder og Biodiversitet

For Kjeld og Frederik Villadsen handler det ikke kun om at dyrke afgrøder, men også om at opbygge og vedligeholde et sundt økosystem. De eksperimenterer med forskellige efterafgrøder og arbejder på at øge biodiversiteten ved at etablere fuglekasser, blomsterstriber og læhegn. Deres fokus på økonomisk levedygtighed suppleres af deres engagement i miljømæssig bæredygtighed og samfundsengagement.

Invitation til Åben Pløjefri Mark

Den 17. maj åbner Frederik og Kjeld Villadsen deres marker for offentligheden i samarbejde med Agri Nord og Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning i Danmark (FRDK). Dette arrangement er en enestående mulighed for at lære mere om pløjefri dyrkning og regenerativt landbrug samt at deltage i en vigtig dialog om fremtidens landbrug.