Lyt til artiklen:

Plovspidsen kan skiftes med en hammer

00:00
Hastighed: ???x
02:42

Èt velrettet slag med en hammer og en kile, og så kan en slidt plovspids fjernes, og med endnu et slag udskiftes med en ny. Så enkelt er konceptet i Mølbros M7 Fast-Fit plovspidssystem. Det skriver producenten i en pressemeddelelse.

Mølbro bryster sig af at have lang levetid på sine sliddele, så skal de jo skiftes på et tidspunkt. Og den proces forsøger firmaet med sine nye plovspidser at gøre så nem som muligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det skal være nemt, holdbart og give merværdi - det er hele filosofien bag vores Mølbro M7 produktlinje, siger administrerende direktør Knud Rughave.

I efteråret 2022 har Østergård og Ørnfeldt godser, der drives af Axel Schwaner Nielsen, testet Mølbro M5 og M7 systemer sammen med originale og uoriginale sliddele på en fem-furet vendeplov og en syv-furet halvbugseret plov under efterårspløjningen.

- Det har været sjovt at prøve forskellige systemer af, siger Christian Wallin, der er markmand på godserne.

- vi oplever god holdbarhed af M7-spidsen, og den er helt fantastisk jordsøgende. Og så er Mølbro-spidserne nemme og hurtige at skifte.

Markmanden tilføjer, at forholdene har været relativt gode i den blandede fynske muld i år, så spidserne har holdt godt og er derfor ikke skiftet mange gange.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fem minutter

En holder har generelt en levetid, der svarer til, at tre-fire spidser skal skiftes, før spidsholder og skær byttes ud. Når spidsen er slidt tynd på den ene side, kan den vendes, og man kan fortsætte pløjningen med fuld udnyttelse af spids og skær.

Christian Wallin fortæller, at han kun bruger fem til seks minutter på at skifte ti spidser i marken. Desuden er det nemmere at have ekstra spidser med i traktoren, da de ikke kræver bolte og møtrikker eller særligt værktøj.

rich-media-3
Alt systemet kræver for skidt er en hammer og en kile viser Christian Wallin. Foto: Mølbro.

Mølbro's patenterede M7 Fast-Fit spidser er sænksmedede og findes til de førende plovmærker i Europa. Konceptet består af et skær, en holder og en tilhørende Fast-Fit spids.

En konisk form af spidsen og en matchende konisk form af holderen fastholder spidsen uden brug af bolte, hvilket er en af hemmelighederne bag det hurtige skift af spidserne. Mølbro's design sikrer, at holderen passer perfekt til skærpladerne, hvilket giver et optimalt jord-flow. Spidsen beskytter desuden holderen og passer både til højre og venstre side.

- De sænksmedede M7 spidser har en god holdbarhed. Vi regner som tommelfingerregel med, at hver spids kan pløje imellem 20 og 40 hektar alt efter forholdene og landmandens krav til pløjningens kvalitet. Så med en konkurrencedygtig pris på delene sammenholdt med sparet tid ved skift af spidser, giver det god økonomi at køre med Mølbro M7 Fast Fit, mener Knud Rughave.