Lyt til artiklen:

Specialstrigle til græsmark kommer til Danmark

00:00
Hastighed: ???x
03:02

Den tyske virksomhed Düvelsdorf har i flere generationer specialiseret sig i redskaber til gensåning og vedligehold af græsmarker. Den teknik tager MO Implements A/S nu til Danmark, og allerede på Agromek 2022 bliver der mulighed for at studere redskaberne fra Tyske Düvelsdorf, det skriver MO Implements i en pressemeddelelse.

Forsøg viser, at udbyttet i slæt-græsmarker falder med cirka ti procent om året, og derfor anvendes de fleste slæt-græsmarker her i landet også kun i et, to eller højeste tre år. I vores nabolande har man ikke samme tradition for hurtig omlægning af græsmarker, og for at opretholde udbyttet anvender man i stor stil isåning og pleje af græsmarkerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Striglesektionerne er individuelt ophængt og monteret i et parallelogram. Trykket på sektionerne kontrolleres hydraulisk. Foto: MO Implements.

Sektionsopdelt strigle

Green Rake Expert, som MO Implements tager til Danmark, er ifølge firmaet et unikt redskab, der er designet til pleje af græsmarker, og som har kørt i vores nabolande i årevis. Green Rake Expert leveres i arbejdsbredder på 3, 6, 7,5 og 9 meter. Foran de tre rækker strigletænder er der monteret en fjederbelaste planérplanke, der effektivt udjævner muldskud og mindre ujævnheder i marken.

Striglen er med tre rækker ti millimeter tykke fjedre og en tandafstand på fem centimeter. Fjedrene kan vinkles fra liggende til over vinkelret, hvor de er meget aggressive, og kan bearbejde selv gamle og tørre græsmarker. Indstillingen kan fortages fra førerkabinen, og for at undgå at knækkede striglefjedre efterlades i marken, er alle fjedre sikret med en wire.

Selve chassiet kører på hjul, og de halvanden meter brede striglesektioner er individuelt ophængt og monteret i et parallelogram. Trykket på sektionerne kontrolleres hydraulisk, og en hydraulikcylinder ved hver sektion betyder, at der altid hviler et ensartet tryk på sektionerne.

Det sikrer at de forholdsvis smalle sektioner tilpasser sig markens konturer, og foretager en ensartet bearbejdning af overfladen. Lige som vinklen på fjedrene kan også trykket på sektionerne justeres fra førerkabinen, så striglens aggressivitet kan tilpasses de forskellige forhold i marken. Striglens chassis er forberedt med træk og olieudtag til en bugseret tromle, så marken kan pakkes til straks efter strigling.

Wifi-kontrol

Green Rake Expert kan monteres med en Düvelsdorf frøsåmaskine. På modellerne med en arbejdsbredde på op til seks meter trækkes blæseren elektrisk, mens modellerne til de større arbejdsbredder er med hydraulisk drift. Såmaskinerne kan kontrolleres fra traktorens Isobus-skærm, og som en smart og unik feature er såmaskinerne med wi-fi, som giver mulighed for at indstille såmaskinen fra en smartphone.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er op til en enkelte bruger, om frøene bliver spredt før striglesektionen eller umiddelbart før jorden tromles til. Ud over pleje af græsmarker til slæt er Green Rake Expert ifølge MO Implements også det perfekte redskab til reparation og isåning af frø i afgræsningsmarker, samt til isåning af frø i udlægsmarker, hvor afgrøden er blevet for tynd.