Lyt til artiklen:

Kun hver tredje danske malkeko kommer på græs

00:00
Hastighed: ???x
02:34

Ifølge tal fra Videncentret for Landbrug og Danmarks Statistik, var 395.000 danske køer uden adgang til græs i 2020. Det vil sige at knapt 30 procent af danske malkekøer har adgang til græs, og det er et fald fra 75 procent i 2003. Det skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

- Det er en markant forringelse af danske malkekøers velfærd, at så mange af dem aldrig kommer ud af staldene og under åben himmel, siger Sophie Hastrup Christensen, Landbrugspolitisk chefkonsulent ved Dyrenes Beskyttelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

At færre køer får mulighed for at komme på græs, hænger ifølge organisationen tæt sammen den øgede stordrift i dansk landbrug. I 2003 vurderede Videncentret for Landbrug, at køerne kom på græs i ni ud af ti besætninger med færre end 50 køer. For store besætninger med over 200 dyr var tallet 30 procent.

Vil have flere økologiske køer

Den senere tid er udviklingen dog gået fra hver fjerde ko, til hver tredje ko, og den udvikling tilskriver Dyrenes Beskyttelse de økologiske landmænd. Økologiske køer skal nemlig på græs fra fra 15. april til 1. november.

Samtidig viste en undersøgelse fra Aarhus Universitet blandt Arlas leverandører, at kun 25 procent af malkekøerne havde adgang til græs 2015. Sammenlignet med Danmarks Statistiks totaltælling for landbruget fra 2020, er der altså kommet flere køer på græs de seneste år. I samme periode er antallet af økologiske mælkebesætninger steget med 13 procent.

Desuden er statens dyrevelfærdsmærke blevet indført, og det kræver at køer har adgang til græs, for at der må være to hjerter på kartonen. Arla oplyser selv, at de har fået flere konventionelle køer på græs. Leverandører med to hjerter får da også et tillæg på 1,25 eurocent per kilo mælk fra mejeriet.

Det samlede billede får dog Dyrenes Beskyttelse til at ønske sig flere økologiske køer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Udviklingen mod færre og større mælkebesætninger ser ud til at fortsætte. Her er der en tendens til, at køernes adgang til græs ikke prioriteres. Derfor så vi allerhelst et lovkrav om, at alle malkekøer i Danmark skal på græs. Men som minimum forventer vi, at politikerne med afsæt i landbrugsaftalen tager initiativer, der gør det endnu mere attraktivt at drive økologiske husdyrbesætninger, siger Sophie Hastrup Christensen.