Lyt til artiklen:

Godt græsår hos Solbakken Agro

00:00
Hastighed: ???x
02:28

Tirsdag tog Klaus Kristiansen på Solbakken Agro ved Aabybro hul på tredje slæt af gårdens 300 hektar græs, og efter et pauvert andet slæt er der igen rigtig gode takter i græsset.

- Vi satser på at samle det op torsdag og fredag, hvis der ikke kommer regn. Vi tog andet slæt lige i slutningen af tørkeperioden, og det var nærmest bare en afpudsning. Af samme grund havde vi gemt noget gylle, som vi gav til tredje i stedet, og nu giver det mindst ligeså meget som første slæt, fortæller Klaus Kristiansen, der ville have været i græsset allerede i sidste uge, men ikke kunne finde et tørvejrsvindue på fire dage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter et tørt 2022 mener Klaus Kristiansen også, at de i Vendsyssel er i kø til et godt græsår, og det skal det nok også blive, siger han.

- Vi kan ikke undgå et godt græsår. Første og tredje slæt er godt, og fjerde slæt er også godt på vej i hele august. Jeg har haft besøg af min foderkonsulent, og vi har regnet os frem til, at alt siloplads er fyldt den 1. oktober, siger Klaus Kristiansen.

Han regner dog med, at det også er nok plads, hvis ellers tredje og fjerde slæt pakkes godt i siloerne sammen med bedriftens rug og de 150 hektar majs, der venter forude. Alt sammen tiltænkt de 600 malkekøer på gården.

rich-media-2
Rugen crimpes til siloen. Foto: Solbakken Agro.

Middel rug, lovende majs

Inden tredje slæt græs var også 56 hektar rug til høst, og det sidste kommer i hus onsdag. Der er tale om rug til foder, så det crimpes og lægges i silo, inden græsset kommer ovenpå.

- Det var nemt at høste. Det hele har stået op. Vi har også haft år, hvor det har ligget ned, og så er det træls at høste med 30 procent vand, siger Klaus Kristiansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han vurderer udbyttet til otte ton våd vare og måske omkring seks ton tørt.

- Så tørken har da haft indvirkning, for vi er lige omkring middel til under middel, lyder det.

De 150 hektar majs står ifølge Klaus Kristiansen også godt, men vil, som det ser ud nu, også godt have noget varme til at sætte kolber. Samlet set er der dog gode takter i Vendsyssel.

- Jeg må indrømme, jeg har været nervøs, men vandet har rettet på grovfoderet, siger Klaus Kristiansen.

rich-media-4
1. oktober er siloerne fyldt, tyder det på. Foto: Solbakken Agro.