Lyt til artiklen:

Tvist i Norge giver underskud hos Gråkjær: - Vi er fortrøstningsfulde

00:00
Hastighed: ???x
03:58

Abonnementsartikel

En tvist om et landbaseret lakseanlæg har resulteret i et underskud på 47 millioner kroner for Gråkjær, der dog ser positivt på fremtiden efter et stærkt 1. kvartal i indeværende regnskabsår.

Gråkjær Holding har netop aflagt sit 2021/22-regnskab, som viser en nettoomsætning på 482 millioner kroner mod 438 millioner kroner året før. Men årets resultat er blevet et underskud på 47 millioner kroner efter skat mod et overskud på knap 14 millioner kroner året før.

Det skriver Gråkjær i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Koncernen skriver, at resultatet er præget af ekstraordinære nedskrivninger af koncernens værdier i forbindelse med det norske marked. For at styrke fremtidens forretningsgrundlag har stifter John Gråkjær indskudt 20 millioner kroner af egne midler, så soliditetsgraden er 26 procent.

- 2021/22 var et vanskeligt og usædvanligt år i virksomhedens historie, selv om vi i byggebranchen er vant til stormvejr. Men vi er fortrøstningsfulde med hensyn til fremtiden. Et stærkt første kvartal præger det nye regnskabsår 2022/23, og vi har en række store byggerier i ordrebogen. Desuden har vi fremtidens ejer- og ledelsesstruktur på plads med dygtige og dedikerede medarbejdere ombord og en ny CEO. Og så betyder John Gråkjærs personlige indskud på 20 millioner kroner en styrkelse af fremtidens forretning, fortæller bestyrelsesformand Per Schak Andreasen.

Tvist i Norge har været dyr

Baggrunden for årets resultat er en tvist for Holstebro-virksomheden. I sommeren 2018 stoppede Gråkjærs norske datterselskab, Gråkjær AS, arbejdet på bygningen af et landbaseret lakseopdræt i Norge som følge af manglende betalinger fra bygherren. Der var opstået en tvist om bæreevne- og sætningsegenskaberne af jordbunden under bygningens fundament, som ejerne havde ansvaret for.

Sagen blev bragt for Tingretten i Norge (svarer til byretten), som gav datterselskabet i Norge medhold og tilkendte Gråkjær AS en millionerstatning samt dækning af sagens omkostninger. Modparten ankede imidlertid sagen til Lagmannsretten, som i begyndelsen af 2022 kom frem til den modsatte konklusion. Her skulle Gråkjærs norske datterselskab pludselig betale et betydeligt millionbeløb til modparten samt afholde egne millionstore omkostninger.

- Vi var lodret uenige i retsafgørelsen, og derfor ønskede vi sagen prøvet ved den norske højesteret. Desværre fik vi afslag op til sommerferien, fordi den norske højesteret vurderede, at sagen ikke var principiel nok, fortæller Per Schak Andreasen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Udover erstatningen, som vores norske datterselskab skulle afholde, så havde vi allerede betalt millionstore sagsomkostninger. Oveni kom alt det arbejde, som vi havde udført på projektet, men aldrig fik penge for. En samlet regning, som vores datterselskab ikke var i stand til at betale. Derfor har vi truffet den svære beslutning at erklære vores norske datterselskab konkurs. Vi har valgt at passe på vores hovedforretning i Danmark, så den kan fortsætte til gavn for kunder, samarbejdspartnere og medarbejdere.

Dommen og den efterfølgende konkurs i det norske datterselskab har ingen indvirkning på øvrige kunder eller driften samt aktivitetsniveauet i den øvrige del af Gråkjær-koncernen.

Ser positivt på fremtiden

Trods den negative sag fra Norge ser man i koncernen stadig positivt på fremtiden. Her hjælper et godt 1. kvartal i det indeværende regnskabsår godt til.

- Vi er klart fortrøstningsfulde med hensyn til fremtiden. Dog kan hverken vi eller andre forudsige, hvilken indvirkning de nedadgående konjunkturer, som rammer hele byggebranchen nu, får på os. Første kvartal i det nye regnskabsår har været yderst positivt, så vi vil arbejde hårdt og loyalt for vores kunder - akkurat som Gråkjær har gjort gennem 50 år, siger Per Schak Andreasen.

I regnskabsåret afleverede koncernen 30 byggeprojekter til tiden, og der er 40 igangværende byggerier.