Lyt til artiklen:

Den lille grå trækker i gult

00:00
Hastighed: ???x
02:31

Manden bag verdens største samling af Ferguson-traktorer på Danmarks Ferguson Museum, Henrik Nielsen fra Stourup ved Juelsminde, er heller ingen undtagelse, Danmarks Ferguson Museum i en pressemeddelelse.

- Den lille grå Ferguson-traktor har skabt Danmarks velstand. Det er en overset kulturarv, men nu vil jeg fortælle historien, siger den passionerede Fergusonejer, som lader en af sine i alt 250 små, grå Ferguson'er, trække i den gule trøje.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til anledningen har han nemlig malet tre af sine omkring 250 Ferguson-traktorer om, så en bærer den gule førertrøje, en anden den prikkede bjergtrøje og den tredje den grønne sprint-trøje.

- Jeg ønsker at fortælle historien om, at den lille grå traktor har skabt Danmarks velstand, fortæller Henrik Nielsen.

- Det er en overset kulturarv, men hvis nogen her til lands skal have den gule førertrøje, skal det være den lille, grå Ferguson, fastslår Henrik Nielsen, der fortæller, at man kan sætte lighedstegn mellem den lille grå traktor og landbrugets industrielle udvikling, der for alvor tog fart i 1950'erne.

- Det vil sige, at meget af vores velstand, kan vi takke den lille, grå Ferguson for, mener Henrik Nielsen, der fortæller, at hver anden traktor i Danmark i 1952 var en grå Ferguson.

Og, som det er kendetegnende for ejeren af Danmarks Ferguson Museum, er der ikke langt fra tanke til handling:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Derfor har vi malet en grå Ferguson gul og hævet den over fire andre Ferguson 'er i en opsætning, som er magen til den, der blev brugt i et salgsfremstød for den lille grå traktor på Bellahøj dyrskue på Frederiksberg tilbage i 1952, fortæller han.

Det bliver altså nemt at få øje på den spektakulære opsætning, når tourfeltet passerer Ågård på vej ud af Vejle kommune, hvor opsætningen med de fem, små traktorer er placeret.

Om ideen med at lade andre to Ferguson'er trække i henholdsvis den grønne og den prikkede trøje, forklarer han:

- Den grønne sprinttrøje passer fint, for den lille, grå traktor er en let og hurtig, lille sag. Den prikkede trøje passer også godt til en Ferguson, for det er ikke kun i det flade, danske land, den har slidt og slæbt. Den har nemlig også været en hyppig og trofast hjælp for bønder i mange bjergegne - eksempelvis i Norge.

Danmarks Ferguson Museum, der ligger i Stourup mellem Vejle og Horsens, har åbent for besøgende hver dag.

rich-media-4
- Jeg vil fortælle historien om den lille grå traktor, der skabte Danmarks velstand, og som mere end nogen anden fortjener den gule trøje, forklarer Henrik Nielsen fra Danmarks Ferguson Museum, der er manden bag opstillingen og som til anledningen har malet tre af sine i alt 250 små, grå Ferguson'er om. Pressefoto: Danmarks Ferguson Museum.