Lyt til artiklen:

Viljen til at ændre sit liv giver jubilæumslegat

00:00
Hastighed: ???x
04:15

Tobias Rom Petersen blev i sidste uge modtager af Dansk Maskinhandlerforenings jubilæumslegat, som blev overrakt til åbent hus hos Grimme Skandinavien.

Det skriver Dansk Maskinhandlerforening i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For os fortjener Tobias Rom Petersen en ekstra anerkendelse for den personlige og faglige udvikling, han har gennemgået de seneste 4-5 år. Tobias var mildt sagt ude på et skråplan uden mål og retning i sit liv og helt uden forståelse for, at hans handlinger havde konsekvenser, lyder det i starten af den indstilling, Dansk Maskinhandlerforening modtog fra Grimme Skandinavien A/S.

Og Tobias Rom Petersen har virkelig kæmpet sig tilbage fra en svær situation, og det har jobbet hos Grimme været en afgørende faktor i.

- Da jeg var allerlængst ude, havde jeg mistet min læreplads, var blevet smidt ud hjemmefra, fordi der var lidt for mange besøg af politiet, og havde derfor ikke kontakt med min familie. Jeg blev placeret på et behandlingshjem for kriminelle. Her gik det op for mig, at jeg var nødt til at gøre noget nu, hvis det ikke skulle gå mig som nogle af de andre, der var der. Jeg besluttede at ændre min situation.

- Da jeg kom her til Grimme i et vikariat, var jeg helt ærlig overfor Michael Hylleberg og fortalte, hvad jeg havde været igennem. Jeg tror, man kommer længst med ærlighed og at lægge kortene på bordet - løgnene vil altid indhente en. Og det gav altså pote. Efter de første 3 måneders vikariat fik jeg tilbudt en fastansættelse, og da jeg selv begyndte at efterspørge nogle kurser, blev jeg tilbudt en læreplads, fortæller legatmodtageren.

Var ikke helt tændt på at skulle på skolebænken

Tobias Rom Petersen fortæller, at det at skulle tage en uddannelse ikke var det, han så allermest frem til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har næsten siddet mere på skoleinspektørens kontor end i klasseværelset gennem folkeskolen, så det med skole bringer ikke de bedste minder frem. Jeg valgte dog at tage 10. klasse og fik ret gode karakterer, da jeg tænkte, at nu var det sidste chance. Mit hoved fejler jo ikke noget, så jeg skulle bare tage mig sammen, siger Tobias Rom Petersen med et smil.

- Derefter fik jeg en læreplads som tømrer, men under min læretid begyndte stofferne at fylde mere og mere og til sidst mistede jeg min læreplads. Derfor havde jeg heller ikke den store lyst til at gå i lære, da vores værkfører Lasse foreslog det. De papirer, han gav mig om uddannelsen, lagde jeg i en skuffe og tænkte, at det var ikke noget for mig. Men hver gang jeg åbnede skuffen, så blev jeg dog mindet om det med at få gennemført en uddannelse, og til sidst måtte jeg sige til Lasse, at det kunne da godt være, jeg skulle tage den uddannelse alligevel, og det har jeg bestemt ikke fortrudt, fortæller Tobias Rom Petersen.

- Jeg er jo kommet ind i denne branche helt tilfældigt, og det med maskinerne ligger måske ikke så naturligt til mig, som mange af de andre jeg har læst sammen med. Men igen har viljen båret mig igennem, og jeg har siddet mange aftner på mit værelse i Aars og læst lidt ekstra, fordi jeg gerne ville blive bedre, fortæller Tobias og fortsætter: Så selv om jeg kom hertil helt tilfældigt, og det ikke lå i kortene, at jeg skulle være mekaniker, så er jeg virkelig blevet glad for det og især for at være her hos Grimme. Jeg håber at være her mange år frem i tiden og gengælde den tillid, ledelsen og kollegaerne har vist mig. Jeg kunne også rigtig godt tænke mig at komme i praktik på fabrikken i Tyskland på et tidspunkt - både for at blive bedre til tysk og lære endnu mere om produkterne, men også for at komme ud og rejse lidt og få den oplevelse, siger han.

Styr på livet

Tobias Rom Petersen har ikke kun fået styr på sit arbejdsliv. Han har også fået genskabt kontakten til sin familie, og da han startede i lære, fik han lov at flytte hjem igen, og han har netop købt sine forældres nedlagte landbrug.

- Da jeg var udlært, mente mine forældrene, at nu havde jeg igen råd til at finde mit eget sted, men jeg sagde til dem i sjov, at det blev dem, der flyttede næste gang. Det satte nogle tanker i gang, og så fandt de et hus, de gerne ville købe, så jeg kunne overtage gården. Nu skal vi i gang med at sætte deres hus i stand, og når de er flyttet, skal jeg i gang hos mig selv. Måske pengene fra legatet bliver brugt på en sofa, slutter Tobias med et smil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dansk Maskinhandlerforenings Jubilæumsfond uddeler i år tre legater til unge mennesker, som har udmærket sig både på det faglige niveau og på det personlige plan. Hver legatmodtager får - ud over æren og et diplom - 10.000 kroner.