Lyt til artiklen:

170 millioner kroner til ny drikkevandsfond: - Vores grundvand er truet af pesticidrester

00:00
Hastighed: ???x
02:16

Regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne afsætter 170 mio. kr. til en drikkevandsfond, som skal styrke drikkevandsindsatsen i hele landet.

Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Drikkevandsfonden består af en tilskudspulje til at medfinansiere drikkevandsbeskyttelse i vigtige indvindingsområder i dag, samt i strategisk vigtige indvindingsområder i fremtiden. Der oprettes desuden en tilskudspulje til afvikling af ubenyttede drikkevandsboringer, der ikke er sløjfet på forsvarlig vis.

Den nye drikkevandsfond skal bl.a. målrette drikkevandsindsatsen i de mest udsatte områder i samarbejde med vandværker og kommuner. Samtidig skal vidensgrundlaget for drikkevandsbeskyttelse opdateres, bl.a. med udgangspunkt i vandværkernes og kommunernes viden.

På finansloven 2022 afsættes der desuden 40 mio. kr. til etablering af marine naturnationalparker i Øresund og Lillebælt.

- Det er en stærk grøn aftale, hvor vi passer bedre på både fremtidens drikkevand og vores natur i havet. Vores havmiljø er under pres, og med nye marine naturnationalparker i Lillebælt og Øresund og naturgenopretning med bl.a. stenrev giver vi vores havmiljø en tiltrængt hjælpende hånd. Samtidig passer vi bedre på grundvand og drikkevand med den nye fond til beskyttelse af vigtige indvindingsområder og nye muligheder for vandselskaberne. Aftalen afspejler et stærkt, grønt samarbejde til gavn for naturen, miljøet og klimaet, siger miljøminister Lea Wermelin.

- Vores grundvand er truet af pesticidrester, og der er akut behov for handling, hvis fremtidige generationer ikke skal købe deres drikkevand i supermarkedet. Derfor har det været et hovedkrav for SF på dette års finanslov at få afsat midler til bedre beskyttelse af grundvandet, og det sikrer vi med denne aftale. Vi skal blive bedre til at tænke bæredygtigt i forhold til vores havmiljø og beskytte det mod aggressivt fiskeri, og derfor er det vigtigt, at vi nu med finansloven også beskytter naturen til havs bedre, siger miljøordfører for SF, Carsten Valentin.