Lyt til artiklen:

Hør om succesfuld fravænning uden zink på NutriFair

00:00
Hastighed: ???x
03:58

Abonnementsartikel

Billet-registreringen til NutriFair er nu åben og messens konferenceprogram er ved at være helt på plads. Blandt oplægsholderne er Vilomix og Danish Agro, der kommer for at dele erfaringer fra deres samarbejde med de første landmænd, som de har hjulpet til at blive zinkfri i deres foderblandinger.

Næste sommer byder på ændringer for griseproducenterne i Europa, da de fra juni 2022 skal fravænne deres smågrise uden brug af zink. Som en del af et projekt som Vilomix og Danish Agro har samarbejdet om, er flere landmænd kommet godt i gang med den zinkfri-fravænning, og på den store scene på NutriFair 2022 kan de besøgende høre Vilomix og Danish Agro forklare, hvordan griseproducenterne øger deres chancer for en succesfuld udfasning.

Det skriver Nutrifair i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- NutriFair er en højspecialiseret messe for de husdyrsproducenter, der elsker at nørde deres fag. Og det sætter store krav til vores konferenceprogram. Vi er derfor meget glade for, at ViloMix og Danish Agro vil præsentere deres erfaringer fra samarbejdet med en række landmænd, som de har hjulpet til at blive zinkfri i deres foderblandinger, fortæller Ida Brøgger Hahn, projektleder hos NutriFair.

Læringsprojektet er snart i mål

Griseproducenter, som benytter færdigfoderblandinger, vil ofte opleve en mere direkte overgang til zinkfri foder. Her er det i høj grad vigtigt at tage højde for miljøet i stalden, forklarer produktchef for grisefoder hos Danish Agro, Arne Ringsing.

- Udfasningen af zink for brugere af færdigfoderblandinger sker fra den ene dag til den anden. Derfor skal vi være sikre på, at stalden er vasket, helt tør og at vi har målt temperaturen i hulen. Der må ikke være koldt, så grisene bliver syge og får diarré - der er rigtig mange faktorer udenom selve foderet, som er vigtige for at det lykkes, understreger han.

Produktchef ved Vilomix Kristina Sørensen har ledet arbejdet med de første landmænd, som er hjemmeblandere. Hun har stået for et læringsprojekt sammen med Seges, hvor forskellige tiltag er afprøvet med henblik på at indsamle læring og praktisk erfaring. Projektet er nu ved at være i mål og det er tid til at få læringen omsat til praksis ude i besætningerne.

- De kunder, som vi har rådgivet, formår nu at fravænne smågrise uden brug af zink. Vi har analyseret besætningen og deres stærke og svage punkter i forhold til zinkfri fravænning. Hos hjemmeblandere er det muligt at reducere niveauet af zink løbende, forklarer Kristina Sørensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mød landmændene fra forløbet

Vilomix og Danish Agro deltager med et fagligt indlæg på NutriFair i uge tre i 2022. Her vil det være muligt at høre erfaringerne direkte fra en af de landmænd, der har deltaget i forløbet med Vilomix og Danish Agro.

- Der er stadig rum til læring på bedrifterne inden sommeren 2022. Det er vigtigt at begynde at øve sig, fordi der vil være udfordringer med grise, som får diarré. Derfor vil vi rigtig gerne dele erfaringerne fra nogle af vores kunder, forklarer Kristina Sørensen og Arne Ringsing.

- Vi glæder os rigtig meget til at møde de danske griseproducenter på NutriFair. Det er jo fortsat et af de vigtigste samlingssteder, hvor branchen mødes, deler erfaringer og nye samarbejder opstår, understreger produktcheferne.

Den direkte erfaring fra landmænd er noget, som NutriFair vægter højt på konferenceprogrammet:

- En vigtigt del af NutriFair er de gode, faglige samtaler, der bliver udvekslet mellem alle deltagerne - både de besøgende, udstillere og oplægsholdere. Derfor har vores fokus været på at finde oplægsholdere, som kan omsætte viden til praksis på bedrifterne. Vores mål med oplæggene er netop, at de ikke blot skal inspirere, men skal også give vores gæster konkrete værktøjer, som de kan tage med hjem, fortæller Ida Brøgger Hahn, og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har netop åbent op for billet-registrering til messen til januar. Så til dem, som allerede nu vil sikre sig en plads til et spændende oplæg om Zink-udfasning, og i det hele taget til vores længe ventet messe, kan nu gå ind på vores hjemmeside og registrere sig.