Lyt til artiklen:

3D realtidsdata kan hæve bundlinjen

00:00
Hastighed: ???x
02:10

Abonnementsartikel

ProGrow måler i realtid grisenes tilvækst og dermed effekten af foderskift og -blanding sammenholdt med klimadata og vandforbrug. Data der kan hæve griseproducenternes bundlinje.

Danish Agro koncernen har indgået en samarbejdsaftale med Skov A/S omkring lancering af ProGrow, som fremover vil forhandles af Danish Agro, Vilomix og Hedegaard, det skriver Skov i en pressemeddelelse.

ProGrow er et managementsystem, der sikrer realtidsdata for grisenes vægt. Mange steder foregår vejning af grise stadig manuelt et par gange i grisenes opvækst. I de tilfælde er det kun muligt for producenten at tage beslutning på baggrund af historiske data.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og da goder er den største omkostning ved griseproduktion er det vigtigt, at man som producent ved at man får det optimale ud af fodringen.

- Et nyudviklet 3D kamera er en af de helt afgørende komponenter i ProGrow, hvor systemet ud fra et billede af grisens overflade nøjagtigt fastslår grisens vægt, fortæller Niels Henrik Lundgaard, Produkt Manager ved Skov.

Erfaringer hentet fra kyllinger

Udviklingen af ProGrow startede på baggrund af Skovs mangeårige erfaringer inden for kyllingeproduktion, hvor valide vejedata i realtid er blevet brugt i mange år.

Modsat kyllingeproduktion har det ikke været muligt at finde en holdbar løsning for mekanisk vejning i stierne, men udviklingen i kamerateknologien betyder, at griseproducenter nu kan tilbydes samme muligheder for realtidsvejedata.

Kameraet bliver monteret i loftet over stien og fylder således ikke i stien eller bliver udsat for grisenes naturlige adfærd. Vejesystemer, der er i stien, kan påvirke grisenes adfærd, så de eksempelvis æder mindre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Både Danish Agro koncernen og Sskov har som erklæret mål at skabe værdi for griseproducenterne via digitale services og har nu gennem tre år testet ProGrow hos flere af Danish Agro koncernens kunder.

- Vi oplever, at sparringen mellem griseproducenten og foderrådgiveren ud fra ProGrow-data øger fokus på management, foderskift og foderblanding. Det forbedrer produktionsresultaterne i form af lavere foderforbrug, større tilvækst og lavere dødelighed, forklarer Anders Amstrup, Faglig Rådgiver ved Hedegaard A/S.