sonsoreret-indhold

Lyt til artiklen:

Hvilken nytte kan gipsplader gøre i dit hjems vægge?

00:00
Hastighed: ???x
01:48

Abonnementsartikel

Gipsplader kan bruges til et væld af forskellige formål, når du står over for et byggeprojekt i hjemmet

Er gipspladerne vådrumsgipsplader, kan du fx bruge dem som vægbeklædning på badeværelset, uden at de lider af den høje luftfugtighed - om end det her er vigtigt at skelne mellem fugtzoner og vådzoner, for hvor visse gipsplader kan tåle fugt, magter de ikke stænk.

Plader af gips til hele hjemmet

Når du ved, at du kan finde gipsplader til vådrum, overrasker det dig nok ikke, at du kan bruge gipsplader i alle hjemmets øvrige rum også. Her taler vi fx køkkener og garager, hvor de kan bruges til skråvægge, ydervægge og skillevægge. Gipsplader er dejligt lette sammenlignet med andre materialer, og trods de føles skrøbelige, kan de tåle en del - bare ikke et boblebad.

Gipsplader er lydisolerende

Udover blot at bidrage til at give dig flotte vægge har gipsplader også andre egenskaber, bl.a. at de kan bruges til lydisolering. Effekten er ikke total frihed fra støj fra tilstødende rum, men en dæmpende effekt. Desuden bidrager de til at skabe god akustik i det rum, de anvendes til.

Find plader i forskellige tykkelser

Gipsplader kan du købe i flere tykkelser, alt efter hvad du føler, du har behov for inden for såvel robusthed, men også lyddæmpende virkning. Tykkelse på én cm eller under er det mest udbredte, fx så pladerne er 6 eller 9 mm i tykkelsen. Og jo tyndere de er, jo mere medgørlige.

Fibergips er omtrent dobbelt så kraftigt

Værd at fremhæve inden for gipsplader er fibergips, der har omtrent dobbelt så stor styrke som almindelige gipsplader, hvilket selvfølgelig betyder, og at du kan nøjes med et tyndere lag - også uden at gå på akkord med den lydisolerende effekt, da fibergips også brillerer her.

Tøv derfor ikke med at opsøge tilbud på gipsplader til renovering eller nybyggeri.