Lyt til artiklen:

Travlhed på trods af corona hos Øbakke

00:00
Hastighed: ???x
03:23

Abonnementsartikel

Maskinimportøren har haft fuld fart på 2020, som blandt andet har betydet øget fokus på el-maskiner samt en udvidelse på Bornholm.

ROSKILDE: Mens blandt andet rejse- og event-branchen kan se tilbage på et rædselsfuldt 2020, så er det gået helt anderledes for store dele af bygge- og anlægsbranchen. Det mærker man tydeligt hos maskinimportøren Øbakke A/S med hovedkontor i Roskilde samt en afdeling i Vejle og en helt ny lille afdeling på Bornholm her sidst på året.

- Det lyder lidt mærkeligt at sige det midt i en international krise, men rent forretningsmæssigt har vi haft et fantastisk år, og jeg tror vi ender med en omsætning, som er mindst 10 procent højere end sidste år, siger direktør og stifter Hans Øbakke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Holdt vejret ved lock-down

Medindehaver Toni Øbakke, som samtidig er Hans Øbakkes datter, supplerer:

El-maskiner bliver stadig mere populære, og det er et interessant marked for Øbakke A/S. Der sker rigtig meget i segmentet i disse år, og vi skal naturligvis også have organisationen med, så vi kan give kunderne den bedste service

Salgschef Michael Hansen, Øbakke A/S

- Vi holdt lige vejret de første 14 dage efter nedlukningen i marts, men så blev det hverdag igen. Kunderne ringede, og der kom gang i butikken. Vi har haft et godt salg over en bred kam på både landbrugs-, have/park- og entreprenørsegmentet, siger hun.

En del af forklaringen skal findes i de suspenderede kommunale anlægslofter, der mange steder har betydet ekstra aktivitet. Og så skal der maskiner til.

- Jeg regner med at niveauet holder gennem 2021, for vores kunder har travlt - corona eller ej. Der skal stadig graves fiber ned, anlægges kloaker osv. Og landbruget kører også videre, fastslår Hans Øbakke.

El-maskiner

2020 har også betydet lidt af et gennembrud for de mindre elektriske maskiner, mens der for de større maskiner er lang vej endnu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- El-maskiner bliver stadig mere populære, og det er et interessant marked for Øbakke A/S. Der sker rigtig meget i segmentet i disse år, og vi skal naturligvis også have organisationen med, så vi kan give kunderne den bedste service. Især for de af vores kunder, der opererer i København, er el-maskinerne meget interessante, for kommunen stiller på mange store projekter krav om lav-emission og minimal støj. Og det taler jo i den grad til el-maskinernes fordel, fortæller salgschef Michael Hansen, Øbakke A/S.

Fordele og ulemper

I forhold til miljø og arbejdsmiljø er el-maskinerne er stor gevinst, og maskinerne har desuden lige så mange kræfter som de traditionelle diesel-modeller.

- Men snakker vi kapacitet, så er der stadig udfordringer, for de kan sjældent klare en hel arbejdsdag på en enkelt opladning. Derfor kræver det at kunderne planlægger lidt alternativt og måske ændrer i deres arbejdsprocesser, siger Michael Hansen.

Øbakke har både en elektrisk Kramer læssemaskine i programmet samt to hybrid-minigravere - på 1 tons og 1,8 tons - fra Takeuchi.

Gør klar til E&H

Begge mærker kan opleves på E&H til sommer, hvor Øbakke - efter fravær sidste gang - har besluttet at deltage igen, såfremt coronoa-situationen tillader det. Øbakke har dog også andre mærker i porteføljen, det gælder for eksempel de svenske specialtraktorer fra Huddig, som blandt andet er skabt til arbejde på jernbane.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Øbakke forventer også at deltage på en lang række andre messer og dyrskuer hen over sommeren - for eksempel Roskilde Dyrskue samt Have & Landskab.

Hans og Toni Øbakke driver samtidig New Holland-forhandleren Sivertsen A/S, der servicerer landbrugskunder. Efter opkøbet af en maskinhandler på Bornholm 1. december har Øbakke/Sivertsen-koncernen samlet tæt ved 80 ansatte på de tre adresser.