Lyt til artiklen:

Smitten stiger fortsat

00:00
Hastighed: ???x
02:38

Fødevarestyrelsen og sundhedsmyndighederne er bekymrede for det store og hastigt voksende reservoir af smitte, der er på mange minkfarme i Jylland lige nu. I dag er 76 minkfarme blevet testet positive for COVID-19, og tallet stiger dagligt. Siden i fredags er der alene kommet 12 flere smittede minkfarme til, skriver fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Fødevarestyrelsen har sat et stort arbejde i gang for at få aflivet COVID-19 smittede mink samt de mink, som befinder sig på farme, der ligger inden for en zone på 7,8 km fra en smittet farm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Statens Serum Institut og Københavns Universitet har analyseret risikoen for smittespredning fra minkfarm til minkfarm. Tallene viser, at de indbyrdes afstande mellem de første 20 smittede farme i to nordjyske kommuner, i 19 ud af 20 tilfælde var inden for en radius af 7,8 km. Det er udtryk for, at risikoen for smittespredning til andre minkfarme i nærheden er meget stor," siger beredskabschef i Fødevarestyrelsen, Nikolas Kühn Hove og uddyber:

- Minkavlerne er havnet i en forfærdelig situation, som vi i Fødevarestyrelsen har stor forståelse for. Men med den hastighed, som vi kan se, at smitten spreder sig mellem minkfarmene i Jylland, er vi nødt til at aflive minkene hurtigst muligt, så vi undgår, at smitten spreder sig til flere farme i områderne og i værste fald videre til mennesker.

Hjælp til aflivning

Fødevarestyrelsen får bl.a. hjælp fra politiet, Beredskabsstyrelsen, Forsvaret, Landbrugsstyrelsen og Naturstyrelsen til aflivningsarbejdet.

- Sundhedsmyndighederne og Fødevarestyrelsen ved endnu ikke nok om COVID-19 til at kunne fortælle, hvordan og hvorfor virusset kommer ind på farmene, og hvad smitterisikoen er for samfundet. Smitteopsporingen på nogle minkfarme tyder dog på, at mink er blevet smittet af mennesker, som har COVID-19. Samtidig ved vi, at mink er særligt modtagelige over for COVID-19. Derfor er det utroligt vigtigt, at alle, som er på en minkfarm, bruger særlige værnemidler, siger Nikolas Kühn Hove.

Fødevarestyrelsen og sundhedsmyndighederne anbefaler også, at personer, der arbejder med mink, og andre som besøger minkfarme, lader sig teste for COVID-19 én gang om ugen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fødevarestyrelsen er sammen med Miljøstyrelsen og Naturstyrelsen ved at undersøge, om også vilde rovdyr kan være smittet med COVID-19, og dermed kan have spredt smitte til minkfarme i det nordjyske.