Lyt til artiklen:

Sagro leder efter "hullerne i osten"

00:00
Hastighed: ???x
02:33

Der er nok at tage fat på for Sagro's minkrådgivningsgruppe. Mandag aften landede den milliardstore aftale, der skal sikre kompensation for minkavlere og følgeerhverv. Aftalen er nu under luppen hos Sagro, der er i færd med forstå den komplekse aftale.

Fredag tilbyder rådgivningsvirksomheden et webinar for netop minkavlerne, hvor man vil præsentere overordnede betragtninger og forsøge at besvare eventuelle spørgsmål.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Og selvom førstehåndsindtrykket er overvejende positivt, er der stadig uvisheder, der skal redes ud.

- Vi prøver jo at skabe et overblik for minkavlerne og følgeerhvervene ud fra det, vi kender, siger Michael Emmervadt Bach-Olesen, der er økonomirådgiver hos Sagro.

- Det er stadig ret løst defineret, fordi det er en aftaletekst. Der bliver brugt mange generelle vendinger i teksten, og det betyder, at der vil være ting, hvor vi ikke har svarene på forhånd, fortsætter han.

Hos Sagro er man blandt andet meget opmærksomme på, hvordan man vil værdisætte ud fra "handel og vandel". Altså hvad en bedrift og dens produktion ville være værd under "normale" markedsvilkår.

- Der er for eksempel flere, der i 2019-2020 har valgt at køre på nedsat besætning, fordi tiderne ikke har været til det. De kan jo ikke få direkte del i den ekspropriationserstatning, der lægges op til. Der skal en taksator vurdere, hvad bedriften så er værd efter handel og vandel. Det er ikke nærmere beskrevet, hvilke principper, man lægger til grund for det, forklarer Michael Emmervadt Bach-Olesen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han pointerer, at det kan blive svært for minkavlerne og taksator at vurdere, hvad en farm er værd i et handelsperspektiv, når den i 2021 - på grund af den nuværende situation - ikke har en reel markedsværdi, og hvis bedriften så vurderes ud fra 2019, kan værdien også være lavere, hvis farmen har kørt på lav besætning.

Det er den slags "huller i osten", Sagro arbejder på at grave frem. Michael Emmervadt Bach-Olesen håber, at man fredag er klar til at tage avlerne i hånden og kunne guide dem videre.

- I virkeligheden handler det om at give dem ro, indtil der kommer noget mere konkret på bordet i forhold til blandt andet taksation og deres vurderinger. Selvom verden lige nu er hård og virker uoverskuelig, så skal minkavleren vide, at nogen arbejder for ham, siger han.

På Sagros hjemmeside kan man fredag følge webinaret omkring minkaftalen samt stille spørgsmål. Webinaret begynder klokken 11 og løber en time frem.