Det er ikke en sygdom, men en ubalance, der gør at dyr kan dø efter fodring med korn som endnu ikke er lagerfast, fortæller svinedyrlæge Christian Simon Christoffersen.

Han forklarer, at det tager mindst et par måneder for kornet om at gennemgå den proces der gør kornet lagerfast. I processen bruges der store mængder af E-vitamin. E-vitamin, som trækkes ud af dyret, hvis kornet udfodres før, det har reageret færdig. Når først kornet er i gang med den allersidste lagringsproces, så kan end ikke formaling stoppe reaktionen, der vil fortsætte i maven på dyrene med risiko for ubalance og pludselig død.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det er de bedste dyr, det går ud over

Det er typisk de mest trivelige og flotte grise der er udsatte og dør, når friskkornsforgiftning viser sit grimme ansigt. Hvert år ser LVK dyrlægerne flere dødsfald forårsaget af E-vitamin og selenmangel.

- I de kommende måneder vil der, som vi ser hvert år, komme flere dødsfald som følge af E-vitamin mangel, på grund af udfodring med endnu ikke lagerfast korn, siger Christian Simon Christoffersen, svinedyrlæge hos LVK. Allerede nu oplever han, at der fodres med nyt korn. Derfor minder han om, at niveauet af E-vitamin skal hæves, når nyt foder med frisk korn introduceres.

- Der skal tilsættes E-vitamin i to til tre måneder, indtil kornet er lagerfast. Kornet skaber en ubalance i grisen, hvilket fører til disse akutte dødsfald, forårsaget af E-vitaminmangel, siger Christian Simon Christoffersen. Han forklarer at videnskaben aldrig har opklaret, hvad der reelt sker i grisen, men der er ingen tvivl om at grisene kommer i underskud af E-vitamin.

Pludselige og uforklarlige dødsfald

- Det er stadig et mysterium, hvad der helt præcist sker, men det er helt sikkert en ubalance i grisen. Der er ikke forudgående sygdomstegn, de falder simpelthen om og dør akut. Hjertevævet forfalder, grisene får svært ved at trække vejret og dør af hjerteslag, forklarer dyrlægen. Han beskriver, hvordan man på obducerede grise tydeligt kan se hvide flamme-lignende aftegn på hjertet, se foto.

I stalden skal man holde øje akutte dødsfald. Hvis man i ugerne efter start på nyt korn ser pludselige og uforklarlige dødsfald på pæne grise, så kan der være E-vitaminmangel. På de døde grise vil man måske se, at de er blå og blege på maven og omkring snuden. Den døde hjertemuskulatur gør, at hjertet kan ikke pumpe blodet rundt i kroppen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er ikke unormalt at finde en gris med svagt hjerte, men har du flere dødsfald, så kan du undgå et udbrud, ved at sørge for ekstra E-vitamin tilskud til dyrene, enten i foderet eller i vandet, anbefaler Christian Simon Christoffersen. Han opfordrer til at kontakte foderkonsulenten, for at finde den bedste løsning, da problemet er besætningsbestemt. Ubalancen påvirkes af den generelle sundhedstilstand i besætningen.

Husk E-vitamin - ny høst kan give forgiftninger

Se også:

Husk E-vitamin - ny høst kan give forgiftninger