Abonnementsartikel

Daka SecAnim har sat ekstra fokus på fordærvelsesgebyr, for at nedbringe specielt lugtgener.

Ved årsskiftet indførte Daka SecAnim et forhøjet fordærvelsesgebyr, for at motivere til hurtigere tilmelding af døde dyr, skriver Daka Denmark i en pressemeddelelse.

Målet er at hente dyrene inden de går i forrådnelse og begynder at lugte. Det er afgørende for landbruget og Dakas image. Daka skal ikke tjene penge på dette, og kanaliserer de forøgede indtægter videre til forebyggende arbejde. Derfor vil de også gøre, hvad de kan for, at landmændene kan undgå gebyret.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Dmet i fokus

Små mængder fordærvede råvarer accelererer forrådnelsen betragteligt gennem hele processen i håndteringen af døde dyr. Det har både lugt- og kvalitetsmæssige konsekvenser. Specielt i og omkring fabrikken i Randers giver lugt store udfordringer i forhold til det lokale image.

- Opbevaringen af de døde dyr er ikke bare et lugtproblem. Afhentningspladserne er også kommet under konstant angreb fra interesseorganisationer, som ser måden, hvordan de døde dyr håndteres og opbevares, som et spejl på hvordan produktion af husdyr foregår på ejendommen generelt. Disse udfordringer er vi sammen med jer landmænd nødt til at sikre ikke opstår, fortæller Jesper Visby, Transportchef Daka SecAnim.

Allerede sidste sommer kørte Daka en informationskampagne med fokus på tilmeldingsmønster, som blev fulgt op med individuel rådgivning på NutriFair 2020. Det har desværre ikke haft en målbar effekt så nu forsøger Daka sig med det næste værktøj i kassen.

Sådan undgår du gebyret

Målet er ikke at udskrive gebyrer, men at få hentet dyrene hurtigere, derfor anbefaler Daka en række tiltag, som kan være med til at sikre, man kan undgå gebyret.

- Når dyret er konstateret dødt flyttes det ud på afhentningspladsen og tilmeldes. Også i weekenden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Følg lovgivningen for tilmelding senest 24 timer efter dyret er dødt.

- Opbevar dyrene på køl hvis det er muligt.

- Placer din afhentningsplads i skygge, og hold den tør og ryddet.

- Indfør daglige rutiner for håndtering og tilmelding af døde dyr.

Du betaler kun for det vi henter

Når man som landmand tilmelder et dødt dyr, betaler man for det som Daka henter, og ikke per stop. Det er et setup som skal sikre, at det ikke kan betale sig at samle til bunke, skriver Daka Denmark i pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har næsten 2.000 stop om dagen, og derfor kan vi med en hurtig tilmelding, planlægge meget effektive ruter. Hurtig afhentning er afgørende for hvor råddent dyret når at blive, ikke mindst i sommermånederne, Forklarer Jesper Visby.

Vi kan ikke køre i weekenden

Daka afhenter kun i ekstraordinære situationer i weekenden, f.eks. i forbindelse med helligdage. Derfor kan nogle af dyrene, der tilmeldes f.eks. fredag godt risikere at ligge weekenden over.

- Af hensyn til vores omgivelser ved fabrikken i Randers, er det desværre ikke muligt for os at praktisere weekendindsamling og drift. Så også af denne grund er det umådelig vigtigt at alle døde dyr i ugens løb tilmeldes hurtigt, og, derfor kan indsamles hurtigt, så så lidt som mulig, ligger over i weekenden, siger Jesper Visby.

Det betyder også, at hvis der "samles til bunke" til om fredagen, har Daka ingen chancer for at få ryddet ordentligt op inden man, af ovennævnte årsager, må stoppe for weekenden.