Lyt til artiklen:

Energi kostede Daka dyrt på bundlinjen

00:00
Hastighed: ???x
03:29

19 millioner kroner efter skat. Det er hvad Daka kan se nederst i regnskabet for 2022, det skriver selskabet i en pressemeddelelse. Resultatet, der kaldes mindre tilfredsstillende, er markant lavere end de seneste år, og blev kraftigt påvirket af energiomkostninger, men også store prisudsving på slutprodukterne, specielt biodiesel.

2022 bød generelt også på øgede produktionsomkostninger, med prisstigninger på energi som hovedårsagen. Det ramte hårdt i Daka, hvor kerneopgaven er at eliminere smittekilder ved hjælp af tryksterilisering og høje temperaturer. Processer som kræver meget energi, først og fremmest gas. Samlet set brugte Daka over 100 millioner kroner mere på energi i 2022 sammenlignet med 2021.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når vi trods alt kom i mål med et resultat på 19 millioner, skyldes det især et forholdsvis godt 1. halvår af 2022, mens 2. halvår var meget udfordrende forklarer Søren Mohr Jensen, kommunikationschef i Daka.

Daka arbejder hele tiden med at sænke energiforbruget, og i 2022 blev det arbejde suppleret af indkøb af nye kedler samt tankkapacitet. Investeringer, som ifølge selskabet var tvingende nødvendige, for at øge forsyningssikkerheden.

Udstyret gav sidst på året mulighed for at anvende henholdsvis fyringsolie på Daka SecAnim fabrikken ved Randers og biofyringsolie, der er et biprodukt af produktionen af biodiesel, på Daka Sarval fabrikken ved Løsning. Herved kunne Daka nedbringe sin afhængighed af gas, som ellers har været eneste relevante energikilde til de meget høje temperaturer og tryk, som Daka lovmæssigt skal anvende for at sikre den veterinære sikkerhed ikke kompromitteres.

Fortjenesten udfordret

Biodieselpriserne var i 2022 ramt af store udsving og sidst på året et stort og pludseligt fald. Generelt oplevede selskabet et forringet dækningsbidrag på slutprodukterne - også på ingredienser til kæledyrsfoder og gødning. Dette har også forringet indtjeningen i 2022.

- Overordnet set har vi styret godt igennem en udfordrende tid på vores kerneforretning, men indtjeningen har været presset på alle forretningsområder. Et lyspunkt i 2022 er Daka ReFood's fremgang indenfor indsamling af madaffald. Det vil styrke indtjeningen fremover i dette mindre område af Daka. forklarer Søren Mohr Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fortsatte udfordringer

Tendenserne fra 2022 er fortsat ind i 2023, hvor energipriserne, trods fald, stadig er en del højere end tidligere.

- Oveni højere energiomkostninger og et fortsat fald i salgspriser på vores slutprodukter, påvirkes Daka nu også af faldet i slagtninger og grisebestand i Danmark. Det betyder et fald i antal afhentede døde dyr og færre råvarer at forarbejde på fabrikkerne. Så selv om vi heldigvis kan se, at nogle af vores markeder har rettet sig, så vil 2023 også byde på sine udfordringer, men dem er vi selvfølgelig fuldt fokuseret på at håndtere, fortæller Søren Mohr Jensen.

Daka-fremgang fortsætter: Resultat før skat runder 200 mio. kr

Se også:

Daka-fremgang fortsætter: Resultat før skat runder 200 mio. kr